Dieta dla kobiet w kamicy
Strona głównaPrzepisy dietetyczneKamica fosforanowo-wapniowaDieta normokaloryczna dla kobiet w kamicy fosforanowo-wapniowej

Dieta normokaloryczna dla kobiet w kamicy fosforanowo-wapniowej

Śniadanie:

  • 3 kromeczki ciemnego pieczywa (90g) posmarowane masłem (10g),
  • 4-6 plasterków chudej wędliny,
  • 3 listki sałaty,
  • 3 plasterki pomidora,
  • ogórek zielonym,
  • szklanka kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu,
  • szklanka soku pomarańczowego bez cukru,
  • Na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 453kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 10g, Węglowodany: 76g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem (5g),
  • serek biały do smarowania (20g),
  • ogórek zielony,
  • rzodkiewka,
  • 1 jabłko,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 281kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 7g, Węglowodany: 47g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zupa krem z brokułu:

  • ½ brokułu
  • ¼ pora (biała część)
  • 1 łyżka masła
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżka słodkiej śmietany 18%- ta ilość śmietany jest na 1 dzień
  • sól, gałka muszkatołowa

Na wywar warzywny:

  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ½ cebuli
  • świeża natka pietruszki
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Z włoszczyzny ugotować wywar. Brokuł umyć podzielić na różyczki, pora umyć i pokroić. Do garnka wlać chochle wywaru, dodać pora, brokuł i masło, sól, gałkę muszkatołową. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie wlać resztę wywaru, sok z cytryny i gotować (nie przykrywając), aż brokuły będą miękkie. Zmiksować. Nalać 1 porcję do miseczki, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami (20g).

mgr dietetyki Barbara Kozak

Potrawka z kurczaka z warzywami:

Składniki: (2 porcje)

  • 100g piersi z kurczaka
  • 1 mała marchewką z wywaru
  • 1 pietruszką z wywaru
  • 1 cebula
  • seler z wywaru
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 0,3 litra wywaru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Zamarynować w 1 łyżeczce oleju rzepakowego, soli, słodkiej czerwone papryce i tymianku. Odłożyć na ok 1 godzinę. W międzyczasie ugotowane warzywa (marchew, seler, pietruszkę) pokroić w słupki, cebulę drobno posiekać. Na 1 łyżeczce oleju rzepakowego zeszklić cebulę, dodać zamarynowanego kurczaka, wywar, listki laurowe i gotować ok 10 minut. Potrawkę zagęścić zawiesina z mąki i wody, dodać pokrojoną włoszczyznę i chwilę gotować. Podawać z brązowym ryżem posypanym zieloną pietruszką i szklanką soku jabłkowego bez cukru.

Dodatkowo:

  • 30g brązowego ryżu

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 530kcal, Białko: 30g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 68g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 jabłko,
  • 100g jogurtu naturalnego z 2 łyżkami płatków owsianych,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 170kcal, Białko: 6g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 29g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka grecka:

  • 4 liście sałaty lodowej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ¼ ogórka zielonego
  • 1/3 papryki czerwonej
  • ½ małej cebuli
  • kilka zielonych oliwek
  • 40g sera feta

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

Sałatę lodową pokroić w paseczki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, ogórka pokroić w plasterki, paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa układać warstwowo na talerzu, wyłożyć fetę i przekrojone na pół oliwki. Wszystko polać sosem. Podawać z 2 kromkami ciemnego pieczywa (60g) i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 378kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 19g, Węglowodany: 37g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 3 kromeczki ciemnego pieczywa (90g) posmarowane masłem,
  • pasta z białego sera (10g),
  • szklanka kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu,
  • szklanka soku pomarańczowego bez cukru,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny.

Składniki na pastę:

  • 60g twarogu półtłustego
  • 1 rzodkiewka
  • ¼ ogórka zielonego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

Twaróg przełożyć do miseczki, dodać starego na tarce ogórka i rzodkiewkę, szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie połączyć

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 459kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 76g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 mała grahamka posmarowana masłem (5g),
  • konfitura niskosłodzoną (15g),
  • 3 małe mandarynki,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 270kcal, Białko: 6g, Tłuszcze: 5g, Węglowodany: 50g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Żurek z grzankami:(2porcje)

  • szklanka wywaru z włoszczyzny
  • szklanka zakwasu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 50g białej kiełbasy
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • majeranek, pieprz lub inne według uznania

Sposób przygotowania

Wywar warzywny zagotować, dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i gotować ok 10 minut. Dodać zakwas i utrzymywać wrzenie przez ok 5 minut . Ze śmietany, mąki i odrobiny wody przygotować zawiesinę (dobrze wymieszać żeby nie było grudek), wlać do zupy, dodać pierz, majeranek ewentualnie dosolić do smaku. Zagotować. Żurek podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zapiekanka z ziemniakami i cukinią:

  • 2 małe cukinie (300g)
  • 4 średnie młode ziemniaki (300g)
  • 200g piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 4 suszone pomidorów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, odrobina so

Sposób przygotowania

Cukinię pokroić w plastry, oprószyć sola i odstawić na ok 20 minut, następnie obficie spłukać wodą. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w plastry i obgotować ok 15 minut. Opłukaną cukinię grillować z obydwóch stron. Kurczak zmielić i wymieszać z przyprawami. Ziemniaki wymieszać z olejem rzepakowym. Na dnie naczynia ułożyć warstwę ziemniaków i cukinię, posypać posiekanym czosnkiem i przyprawami, na to ułożyć kurczaka, a na nich posiekane suszone pomidory i następną warstwę ziemniaków i bakłażana. Zapiekać ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Podawać ze szklanką wody z cytryną.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 550kcal, Białko: 34g, Tłuszcze: 18g, Węglowodany: 62g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 średni banan,
  • ok 10 migdałów,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 171kcal, Białko: 3g, Tłuszcze: 6g, Węglowodany: 27g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z grillowanymi krewetkami:

  • 120g dużych krewetek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 garście rukoli
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżka kapar
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • zioła do sałatek

Sposób przygotowania

Z oliwy, soku z cytryny, imbiru i czosnku zrobić marynatę, w której umieścić krewetki. Odstawić ok 1 godzinę. Po tym czasie grillować na patelni. Suszonego pomidor pokroić w paseczki, pomidorki przekroić na pół. Rukolę wymieszać z pomidorami, kaparami i oliwą, wyłożyć na talerz. Na wszystko wyłożyć krewetki. Podawać z 1 małą bułeczką pełnoziarnistą i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 362kcal, Białko: 32g, Tłuszcze: 14g, Węglowodany: 31g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 3 kromeczki ciemnego pieczywa posmarowane masłem,
  • pasta rybna,
  • szklanka soku mandarynkowego bez cukru,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Składniki na pastę rybną: (2 porcje)

  • 100g ricotty
  • ¼ puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mały ogórek kiszony
  • sól

Sposób przygotowania

Ricottę przełożyć do miseczki, dodać tuńczyka, pokrojonego w drobną kostkę ogórka kiszonego, sól. Dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 455kcal, Białko: 17g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 62g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 mała grahamka,
  • pasztet drobiowym (30g),
  • ogórek zielony,
  • rzodkiewką.,
  • 1 kiwi,
  • szklanka wody mineralnej.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 286kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 17g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zupa koperkowa:(2 porcje)

  • 1 mała marchewka
  • ½ małe pietruszki
  • ¼ małego selera
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w małą kostkę, zalać ok 1 litrem wody i zagotować. Dodać posiekany koperek. Z mąki, oleju i jogurtu zrobić zawiesinę, którą wymieszać z zupą. Doprawić do smaku.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Pomidorowy ryż:

  • 80g ryżu brązowego
  • 1 mała cebula
  • 2 suszone pomidory
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka, 1 ząbek czosnku
  • 100g brokułu z wody

Sposób przygotowania

Ryż ugotować. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone suszone pomidory, i sparzone, obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora, wyciśnięty ząbek czosnku i wszystko dusić ok 10 minut. Dodać ugotowany ryż, przyprawy, dokładnie wymieszać.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Grillowany łosoś:

  • 1 mały dzwonek łososia (120g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • odrobina soli, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania

Oliwę, cytrynę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć łososia. Grillować z obydwóch stron. Podawać z ryżem, brokułem i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 333kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 36g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 pomarańcza,
  • 12-15 migdałów,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 190kcal, Białko: 5g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 20g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka grecka:

  • 3 liście sałaty lodowej
  • 1 mały pomidor
  • ¼ ogórka zielonego
  • 4 oliwki zielone
  • ¼ papryki czerwonej
  • ½ małej cebuli
  • 70g sera feta

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sok z cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać fetę. Podawać z 2 kromeczkami pieczywa (60g) i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 405kcal, Białko: 16g, Tłuszcze: 21g, Węglowodany: 38g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Jajecznica:

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 plasterek polędwicy sopockiej
  • ½ małej cebuli
  • sól
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania

Jajko wbić do miseczki, posolić i roztrzepać widelcem. Cebulę pokroić w drobna kostkę, polędwicę sopocką drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać wędlinę cebulę i chwilę rumienić. Dodać roztrzepane jajko i mieszać do uzyskanie odpowiadającej konsystencji. Podawać z dużą grahamką i szklanką wody. Na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 476kcal, Białko: 17g, Tłuszcze: 16g, Węglowodany: 64g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 mała grahamka posmarowana musztardą miodową,
  • 2 plasterki chudej wędliny,
  • sałata,
  • 2 plastrami pomidora,
  • 1 grejpfrut,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 267kcal, Białko: 11g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 48g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Rosół z makaronem:(2 porcje)

  • 1 udko z kurczaka obrane ze skóry
  • 1 plaster pręgi wołowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • ¼ pora
  • 1 mała cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kawałek kapusty włoskiej
  • przyprawy: sól, Vegeta

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać ok 1 litra wody, włożyć udko z kurczaka i pręgę wołową, gotować ok 20 minut. Cebulę przypalić nad palnikiem gazowym lub przyrumienić na patelni. Po tym czasie dodać w całości obrane warzywa. Gotować kolejne 30 minut, pamiętając o wyciągnięciu po ok 15 minutach kapusty włoskiej. Rosół doprawić do smaku. Podawać z cienkim makaronem.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Filet z kurczaka w miodowej marynacie:

  • 120g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • słodka czerwona papryka, curry
  • 2 średnie młode ziemniaki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 150g ogórków gruntowych
  • 20g jogurtu greckiego light
  • odrobina soli, pieprz

Sposób przygotowania:

Z oleju, roztartego czosnku, przypraw zrobić marynatę, którą natrzeć kurczaka. Odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć jedną pierś z kurczaka i grillować z obydwóch stron. Ziemniaki dokładnie umyć, posmarować olejem rzepakowym i oprószyć solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC ok 30 minut. Ogórki umyć obrać (ogórki zawsze obiera się od jaśniejszej strony) i pokroić w plasterki. Oprószyć solą i odstawić na ok 10 minut. Po tym czasie odlać wodę, popieprzyć i wymieszać z jogurtem.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 532kcal, Białko: 35g, Tłuszcze: 20g, Węglowodany: 44g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • Mała drożdżówka z serem (60g),
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 175kcal, Białko: 6g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 29g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z roszponką i pomarańczą:

  • 2 garście roszponki
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • ¼ opakowania ricotty
  • cynamon

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

 Roszponkę wymieszać z sosem, rozłożyć na talerzu. Pomarańczę obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na roszponce posypać odrobina cynamonu. Na pomarańczę wyłożyć łyżeczką ricottę i wszystko posypać prażonymi rozkruszonymi owocami nerkowca. Podawać z 2 grzankami z ciemnego pieczywa (50g) i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 359kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 14g, Węglowodany: 45g

mgr dietetyki Barbara Kozak