Dieta w kamicy nerkowej
- Dzień I-II
- Dzień III-IV
- Dzień V-VI
- Dzień VII

Śniadanie
Na czczo:
- Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
- 2 kromki chleba ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem (5g) z 2 listkami sałaty z
2-4 plasterkami chudej wędliny (24g) 1 plasterkiem sera żółtego podzielonego na 2 części z ogórkiem i pomidorem. - Kawa zbożowa
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 252 kcal
Białka: 14g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 30g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
- 1 mała grahamka (50g) posmarowana masłem z 1 płaską łyżeczką miodu
- Szklanka wody
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
- Gazpacho
- Grillowana pierś z kurczaka z młodym ziemniakiem i kalafiorem
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na Gazpacho: (2 porcje)
- 0,3 kg pomidorów
- ½ papryki czerwonej
- 2 ogórki gruntowe
- 1 mała cebula
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 kromki ciemnego pieczywa
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pomidory przetrzeć przez sitko zawieszone nad miską. Pestki wyrzucić a do soku z miąższem dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę. , sok z limonki, ocet winny, oliwę oraz pieczywo. Przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować (przez około pół minuty na wysokich obrotach). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie konieczności cukrem. Schłodzić. Przelać do miseczek lub szklanek.
Składniki na II danie: (2 porcje)
- 2 małe piersi z kurczaka ( ok 240g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka musztardy
- odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zamarynować w przyprawach, musztardzie i oleju, odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie grillować 1 pierś a drugą zostawić na następny dzień. Podawać z kalafiorem z wody i 1 średnim ziemniakiem.
Dodatkowo: (1 dzień)
- 2 małe ziemniaki (150g)
- 150g kalafiora z wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 418kcal
Białka: 34g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 39g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
- Szklanka soku pomarańczowego
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 110kcal
Białka: 2g
Tłuszcze: 0g
Węglowodany: 25g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
- Sałatka z mozzarellą i kiełkami
- Szklanka wody
Składniki:
- ½ kulki mozzarelli light
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 suszone pomidory
- kilka zielonych oliwek (ok 6 sztuk)
- ¼ papryki czerwonej
- garść kiełków (dowolnych)
- 3 liście sałaty lodowej
- kilka listków świeżej bazylii
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Mozzarellę pokroić na plasterki. Pomidorki i oliwki przekroić na pół, paprykę pokroić w kostkę, sałatę w paski, suszone pomidory i bazylię drobno posiekać. Sałatę wymieszać z kiełkami i wyłożyć na talerz. Na sałacie poukładać pomidorki, paprykę, oliwki, suszone pomidory. Na wszystko poukładać pokrojoną w plasterki mozzarellę, wszystko polać sosem i posypać posiekanymi listkami bazylii.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 240kcal
Białka: 15g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 13g
Zobacz co zjesz w dni III-IV

Śniadanie
- Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
- 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem z 4 plasterkami chudej wędliny
z ½ jajka na twardo z sałatą oz 2 plasterkami ogórka zielonego z 2 plastrami pomidora - Kawa zbożowa
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 239kcal
Białko: 13g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 30g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
- Kanapka z wędzonym łososiem
- Szklanka wody
Składniki:
2 kromki ciemnego pieczywa
1 łyżeczka serka białego do smarowania
½ łyżeczki koperku
25g wędzonego łososia
1 liść sałaty
Sposób przyrządzenia:
1 kromeczkę posmarować serkiem posypać koperkiem, wyłożyć sałatą. Ułożyć łososia, przykryć drugą kromeczką.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 182kcal
Białko: 11g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 25g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
- Polędwiczki wieprzowe duszone z pieczarkami z kaszą i sałatką z pomidorów
- Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Składniki na polędwiczki: (2 porcje)
- 240g polędwiczki wieprzowej
- 200g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy: odrobina soli, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę pokroić na 4 małe kotleciki, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć z obydwóch stron, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, przyrumienić. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić ok 10-15 minut. Na koniec doprawić do smaku. Podawać z kaszą i sałatką z pomidorów.
Składniki na sałatkę z pomidorów:
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny kilka listków świeżej bazylii
- odrobina soli, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pól, przełożyć do miseczki, Dodać posiekaną bazylie. Wszystko polać sosem z oliwy, octu i przypraw.
Dodatkowo:
- 50g kaszy jęczmiennej
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 422kcal
Białko: 33g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 40g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
- Szklanka soku mandarynkowego
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 113kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 0g
Węglowodany: 26g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
- Sałatka z brokułem i białym serem
- Szklanka soku
Składniki:
- 150g brokułu (ugotowanego na półtwardo)
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek kiszony
- 2 łyżki kiełków słonecznika
- 1 suszony pomidor
- 40g białego ser półtłustego (pokroić w kostkę)
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Brokuł podzielony na różyczki przełożyć do miski, dodać pokrojonego w kostkę ogórka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kiełki, pokrojonego w cienkie paseczki suszonego pomidora. Na warzywa wyłożyć pokrojony w kostkę ser biały. Wszystko polać sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 248kcal
Białko: 14g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 18g
Zobacz co zjesz w dni V-VI

Śniadanie
Na czczo:
- Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
- 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) z pastą z tuńczyka
- Kawa zbożowa
Składniki na pastę: (2 porcje)
- ½ puszki tuńczyka w sosie własnym
- 6 zielonych oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ małej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i oliwki pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka przełożyć do miseczki, dodać oliwę, musztardę oraz posiekane warzywa. Dokładnie wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 248kcal
Białko: 14g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 30g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
- 2 mandarynki
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka płatków owsianych (płatki owsiane wymieszać z jogurtem)
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 183kcal
Białko: 8g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 28g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
- Łosoś na zielonej fasolce
- Szklanka wody z cytryną
Składniki:
- 120g łososia
- 50g fasolki szparagowej
- 100g cukinii
- 1 mały pomidor
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz cytrynowy, sól
Sposób przyrządzenia:
Przyprawy wymieszać z olejem, nasmarować łososia, skropić sokiem z cytryny . Cukinię i pomidora pokroić w plasterki, fasolkę obrać i gotować w osolonym wrzątku ok 10 minut. Wysmarować naczynie żaroodporne, na dnie ułożyć pokrojoną w plasterki cukinię, pomidora i fasolkę szparagową. Na warzywa wyłożyć łososia. Naczynie przykryć folią aluminiową i zapiekać ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200oC. Podawać z brązowym ryżem.
Dodatkowo:
- 30g brązowego ryżu
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 422kcal
Białko: 29g
Tłuszcze: 22g
Węglowodany: 26g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
- Szklanka soku grejpfrutowego
- 4 migdały
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 123kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 2g
Węglowodany: 23g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
- Sałatka z melonem i szynką parmeńską
- Szklanka wody
Składniki:
- 2 garście roszponki
- 3 plastry melona kantalupa
- 3 plasterki szynki parmeńskiej
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- świeże listki szałwii
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z limonki
- ½ łyżeczki miodu
- ½ ząbka czosnku
Sposób przyrządzenia:
Roszponkę i posiekaną szałwię wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz. Plastry melona przekroić na pół. Każdy plaster owinąć szynką parmeńską i ułożyć na roszponce. Wszystko posypać prażonymi, posiekanymi orzechami nerkowca.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 239kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 21g
Zobacz co zjesz w dzień VII

Śniadanie
- 2 kromki ciemnego pieczywa z jajkiem sadzonym
- Kawa zbożowa
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 liść sałaty
- 1 łyżka kiełków
- 1 plaster pomidora
- odrobina soli, świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, wbić jajko, smażyć do uzyskania odpowiadającej konsystencji żółtka. Oprószyć solą i pieprzem. Na 1 kromkę wyłożyć sałatę, jajko sadzone, kiełki, ułożyć plaster pomidora. Przykryć drugą kromką.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 255kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 29g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
- Koktajl pomarańczowy
Składniki:
- 1 szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
- 2 namoczone suszone morele
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 185kcal
Białko: 4g
Tłuszcze: 3g
Węglowodany: 34g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
- Grillowana pierś z kurczaka z sałatka z brokułu z kaszą jęczmienną
- Szklanka wody z cytryną
Składniki na grillowaną pierś z kurczaka:
- 120g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka
Na sałatkę:
- 150 g brokułu podzielonego na różyczki ugotowanego na półtwardo)
- 6 pomidorków koktajlowych
- ½ małej cebuli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mały ząbek czosnku
- pierz, odrobina soli, 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka zamarynować w oleju, musztardzie i przyprawach, odstawić na ok 0,5 godziny. W międzyczasie ugotowany i ostudzony brokuł przełożyć do miski, dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, cebulę. Wszystko polać sosem z jogurtu, oliwy, czosnku i przypraw. Kurczaka grillować z obydwóch stron. Podawać z sałatką i kaszą jęczmienną perłową.
Dodatkowo:
- 40g kaszy
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 419kcal
Białko: 35g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 37g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
- 1 grejpfrut
- 6 migdałów
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 124kcal
Białko: 3g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 20g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
- Paprykowa sałatka z tuńczykiem
- Szklanka wody
Składniki:
- ¼ zielonej papryki
- ¼ czerwonej papryki
- ¼ żółtej papryki
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
- ½ puszki tuńczyka
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Papryki pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół. Warzywa wymieszać z tuńczykiem i sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 225kcal
Białko: 21g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 8g