Dieta w kamicy nerkowej


Przepisy na dania - deser

Marchewkowe mufiny - deser


Składniki:

 

  • 180g marchewek
  • 40g cukru brązowego
  • 60g mąki pszennej graham typ 1850
  • 3 jajka
  • 40g płatków migdałowych (z czego ok 10g do posypania)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przyrządzenia:

 

Marchew utrzeć na tarce o dużych otworach. Białko oddzielić od żółtek. Białko ubić na gęstą pianę z odrobiną soli, żółtko ucierać z cukrem(cukier należy wsypywać stopniowo) Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i płatkami migdałowymi. Żółtka delikatnie wymieszać z ubitymi białkami i suchymi składnikami (należy to robić delikatnie). Na koniec dodać startą marchew i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto rozlać do foremek na muffiny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 20-25 minut.

 

Wartość odżywcza i energetyczna 1 muffinki:

 

Energia: 142kcal

Białko: 6,2g

Tłuszcze: 6,4g

Węglowodany: 15,7g


mgr dietetyki Barbara Kozak

Fitolizyna pasta doustna
Fitolizynapasta doustna

Fitolizyna pasta doustna

Pomocniczo w kamicy dróg moczowych oraz profilaktyka w kamicy nerkowej

czytaj więcej