Dieta w kamicy nerkowej
- Dzień I-II
- Dzień III-IV
- Dzień V-VI
- Dzień VII

Śniadanie
Na czczo:
-
Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
-
2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane cienką warstwą masła (5g) z 2 plastrami chudego twarogu (40g) z 2 listkami sałaty, rzodkiewką i ogórkiem zielonym
-
Słaba herbata lub kawa zbożowa z 1 łyżeczką miodu
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 259kcal
Białko: 12g
Tłuszcze: 5g
Węglowodany: 40g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
-
1 duże jabłko
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 92kcal
Białko: 1g
Tłuszcze: 1g
Węglowodany: 20g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
-
Zapiekanka warzywna
-
Szklanka wody
Składniki: (na 2 dni)
-
100g razowego makaronu (kokardki lub rurki)
-
1 średnia cebula
-
2 małe pomidory sparzone i obrane ze skórki
-
100g mięsa z podudzi z indyka
-
1 papryka czerwona
-
1 mała cukinia
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
1 plasterki sera żółtego light (20g)
-
przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować. Indyka pokroić w kostkę lub paseczki. Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać indyka, cukinię i paprykę, oprószyć solą i pieprzem. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, doprawić słodką mieloną papryką i bazylią dusić ok 5 minut. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, na nim umieścić warzywa. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez ok 25 minut, na 10 minut przed wyciągnięciem posypać posiekanym serem.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 348kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 43g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Kolacja
-
Serek wiejski z warzywami
-
1 kromeczka ciemnego pieczywa (30g) posmarowana cienką warstwą masła
-
Szklanka wody
Składniki:
-
1/3 papryki czerwonej
-
¼ ogórka zielonego
-
2 łyżki kiełków
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
75g serka wiejskiego 3% tłuszczu
-
sól, świeże oregano
Sposób przyrządzenia:
Ogórka i paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, dodać kiełki, oliwę, sól, oregano. Wymieszać. Warzywa zalać serkiem wiejskim. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa posmarowaną cienką warstwą masła.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 216kcal
Białko: 12g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 19g
Zobacz co zjesz w dni III-IV

Śniadanie
Na czczo:
-
Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
-
2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane cienką warstwą masła (5g) z 2 listami sałaty z 2 plasterkami chudej wędliny z papryką czerwoną (20g) i 4 plasterkami ogórka zielonego (25g)
-
Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 240kcal
Białko: 8g
Tłuszcze: 5g
Węglowodany: 40g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
-
Szklanka soku pomarańczowego bez cukru
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 106kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 0g
Węglowodany: 25g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
-
Zapiekanka warzywna
-
Szklanka wody
Składniki: (na 2 dni)
-
100g razowego makaronu (kokardki lub rurki)
-
1 średnia cebula
-
2 małe pomidory sparzone i obrane ze skórki
-
100g mięsa z podudzi z indyka
-
1 papryka czerwona
-
1 mała cukinia
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
1 plasterki sera żółtego light (20g)
-
przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować. Indyka pokroić w kostkę lub paseczki. Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać indyka, cukinię i paprykę, oprószyć solą i pieprzem. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, doprawić słodką mieloną papryką i bazylią dusić ok 5 minut. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, na nim umieścić warzywa. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez ok 25 minut, na 10 minut przed wyciągnięciem posypać posiekanym serem.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 348kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 43g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
-
1 grejpfrut
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 94 kcal
Białka: 2g
Tłuszcze: 1g
Węglowodany: 21g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Szklanka wody
Składniki:
-
1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym
-
2 liście sałaty lodowej
-
1 mały pomidor
-
1 mały ogórek konserwowy
-
1 łyżka kukurydzy konserwowej
-
1 łyżka tartego sera żółtego
Na sos:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka musztardy łagodnej
-
sok z cytryny
Sposób przyrządzania:
Sałatę lodową posiekać na mniejsze kawałki, pomidora i ogórka pokroić w większą kostkę. Warzywa z kukurydzą wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz. Na nich ułożyć tuńczyka. Posypać serem.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 207kcal
Białko: 17g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 6g
Zobacz co zjesz w dni V-VI

Śniadanie
Na czczo:
-
Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
-
2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem (5g) z serkiem wiejskim z warzywami
-
Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu
Składniki: (2 porcje)
-
100g serka wiejskiego
-
¼ średniego ogórka (50g)
-
4 główki rzodkiewki
-
2 łyżki kiełków
-
odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Ogórka i rzodkiewkę utrzeć na tarce o dużych otworach, przełożyć do miseczki. Dodać kiełki, oprószyć odrobiną soli i zalać serkiem wiejskim.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 253kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 6g
Węglowodany: 39g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
-
2/3 szklanki soku ananasowego bez cukru
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 110kcal
Białko: 1g
Tłuszcze: 0g
Węglowodany: 26g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
- Pieczony filet z dorsza z ziemniakami i brokułem z wody
-
Szklanka wody
Składniki:
-
1 mały filet z dorsza (100g)
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
2 plasterki cytryny
-
kilka listków świeżej bazylii
-
sól
Sposób przyrządzenia:
Dorsza oprószyć solą. Umieścić w foli aluminiowej wyłożonej pergaminem. Filet polać oliwą, rozłożyć plasterki cytryny i świeże listki bazylii. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok 10 minut. Podawać z gniecionymi ziemniakami i brokułem z wody.
Składniki na gniecione ziemniaki:
-
100g ziemniaków
-
1 łyżeczka masła
-
sól
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać. Gotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić przepuścić przez praskę do ziemniaków, dodać masło i wymieszać.
Dodatkowo:
-
150g brokułu gotowanego na parze
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 353kcal
Białko: 23g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 31g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
-
1 duża pomarańcza
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 88kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 0g
Węglowodany: 19g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
-
Grzanka z mozzarellą
-
Szklanka wody
Składniki:
-
1 kromka chleba tostowego pełnoziarnistego
-
2 plastry mozzarelli (30g)
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 plaster pomidora
-
suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Chleb tostowy skropić oliwą, wyłożyć mozzarellę, pomidora, oprószyć suszoną bazylią. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok 5-10 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 205kcal
Białko: 8g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 15g
Zobacz co zjesz w dzień VII

Śniadanie
Na czczo:
-
Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
-
2 grzanki z chleba tostowego pełnoziarnistego (60g) posmarowane masłem z ½ jajka na twardo z 4 plasterkami ogórka i 1 główką rzodkiewki
-
Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 260kcal
Białko: 8g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 41g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
-
Truskawki z jogurtem
-
Szklanka wody
Składniki:
-
150g truskawek
-
75g jogurtu naturalnego
-
½ łyżeczki cukru wanilinowego
-
1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Truskawki umyć, pokroić w plasterki, przełożyć do miseczki, posypać cukrem wanilinowym, zalać jogurtem naturalnym i posypać otrębami.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 100kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 2g
Węglowodany: 16g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
-
Polędwiczki wieprzowe duszone z cebulą z kaszą pęczak i grillowaną cukinią
-
Szklanka wody
Składniki:
-
100g polędwiczki wieprzowej
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
1 mała cebula
-
½ łyżeczki mąki
-
odrobina soli, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczkę rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Posypać z obydwóch stron mąką. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę. Polędwiczkę podsmażyć krótko z obydwóch stron. Wyciągnąć Na tej samej oliwie zeszklić cebulę, podlać odrobiną wody, włożyć polędwiczkę i dusić ok 5 minut. Podawać z grillowaną cukinią i kaszą pęczak.
Składniki na grillowaną cukinię:
-
150g cukinii
-
sól
Sposób przyrządzenia:
Cukinię umyć, pokroić w plastry, oprószyć obficie solą i odstawić na ok 15 minut. Następnie spłukać obficie wodą, osuszyć, grillować bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.
Dodatkowo:
-
30g kaszy pęczak
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 345kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 30g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
-
1 średnie jabłko
-
5 migdałów
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 102kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 3g
Węglowodany: 17g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
-
Kasza jaglana z suszonymi owocami i płatkami migdałowymi
-
Szklanka wody
Składniki:
-
30g kaszy jaglanej
-
1 łyżeczka masła
-
1płaska łyżka płatków migdałowych
-
1 łyżka żurawiny
-
1 suszona morela
Sposób przyrządzenia:
Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki, dodać masło, pokrojoną w kosteczkę morelę, żurawinę. Wymieszać. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 217kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 34g