Dieta w kamienicy nerkowej
OWOCOWY JOGURT Z MUSLI - DESER
Składniki:
- ½ średniej nektarynki
- 4 łyżki malin
- 2 łyżki borówki amerykańskiej
- 100g jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
Na musli:(2 porcje)
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków orkiszowych
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka słonecznika
- 1 łyżeczka rozgniecionych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Sposób przyrządzenia:
Suche składniki musli wymieszać z syropem klonowym. Zapiekać ok 10-15 minut w piekarniki nagrzanym do 200oC. Nektarynkę pokroić w kostkę, jogurt naturalny wymieszać z ekstraktem wanilinowym. W pucharku układać na przemian jogurt z owocami. Odstawić do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem posypać musli.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia:196kcal
Białko:8g
Tłuszcze:7g
Węglowodany:26g