Zalecenia dietetyczne w kamicy szczawianowo-wapniowej
- Posiłki powinny być jedzone regularnie, miarę możliwości o stałych godzinach. Zleca się jeść ok 5-6 posiłków w ciągu dnia. Ostatni posiłek powinien być jedzony ok 3 godzin przed pójściem spać.
- Dieta powinna być łatwostrawna. Nie skazane jest spożywanie produktów panierowanych i smażonych w głębokim tłuszczu.
- Posiłki powinny być przygotowywane metodą gotowania w wodzie lub na parze, duszenia, pieczenia, grillowania.
- Nie wskazane jest spożywanie w dużych ilościach tłuszczy zwierzęcych takich jak smalec, słonina, boczek, śmietana, tłuste wędliny. Masło dodawane na surowo do potraw jest dozwolone.
- Wskazane są produkty obfitujące w błonnik. Dlatego na diecie wskazane są warzywa i owoce spożywane najlepiej w postaci surowej. Nie powinno również zabraknąć produktów zbożowych pełnoziarnistych.
- Bardzo ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. Wskazane jest wypijanie ok 2 litrów płynów na dzień w postaci wody mineralnej, soków owocowych, zwłaszcza soków z owoców cytrusowych.
- Powinno się ograniczyć spożywanie soli kuchennej, przypraw zawierających glutaminian sodu, ponieważ zwiększają one wydanie moczanu sodu i wapnia.
- Powinno się ograniczyć spożywanie białka zwierzęcego
- Posiłki powinny być spożywane spokojnie, bez pośpiechu.