Dieta w kamicy nerkowej


Przepisy na dania - sałatka

Sałatka z makaronem i fetą - sałatka


Składniki: 2 porcje

 

  • 60g ciemnego makaronu (rurki lub wstążki)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 2 suszone pomidory
  • 1 ogórek kiszony
  • 100g sera feta

 

Na sos:

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • suszone bazylia

 

Sposób przyrządzenia:

 

Makaron ugotować al dente. Piekarnik nagrzać do 200o C na funkcji grilla. Papryki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do momentu, aż się mocno przypieką. Następnie z papryk ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na pół, ogórka kiszonego i fetę pokroić w kostkę. Do miski przełożyć ostudzony makaron. Dodać pokrojone warzywa, posiekane suszone pomidory i fetę, polać sosem. Dokładnie wymieszać.

 

Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

 

Energia: 325kcal

Białko: 14g

Tłuszcze: 17g

Węglowodany: 30g


mgr dietetyki Barbara Kozak

Fitolizyna pasta doustna
Fitolizynapasta doustna

Fitolizyna pasta doustna

Pomocniczo w kamicy dróg moczowych oraz profilaktyka w kamicy nerkowej

czytaj więcej