Zalecenia dietetyczne w kamicy nerkowej


  • Posiłki powinny być jedzone regularnie, miarę możliwości o stałych godzinach. Zleca się jeść ok. 5-6 posiłków w ciągu dnia. Ostatni posiłek powinien być zjedzony ok 4-5 godzin przed pójściem spać, ponieważ w nocy zwiększa się ilość zatrzymywanego kwasu moczowego. 

 

  • Dieta powinna być łatwostrawna. Nie wskazane jest spożywanie produktów panierowanych i smażonych w głębokim tłuszczu.

 

  • Posiłki powinny być przygotowywane metodą gotowania w wodzie lub na parze, duszenia, pieczenia, grillowania. Mięsa i ryby najlepiej gotować w dużej ilości wody, gdyż puryny przechodzą do wywaru.

 

  • Nie  wskazane jest spożywanie w dużych ilościach tłuszczy zwierzęcych takich jak smalec, słonina, boczek, śmietana, tłuste wędliny. Dozwolone jest masło i śmietanka dodawane na zimno do potraw.

 

  • W diecie powinny obfitować produkty alkalizujące dlatego wskazane jest spożycie dużych ilości warzyw i owoców oraz mleka, serów i produktów mlecznych fermentowanych.

 

  • Bardzo ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. Wskazane jest wypijanie ok. 2 litrów płynów na dzień w postaci wody mineralnej, ziół, herbatek owocowych. Wskazane jest wypijanie wody z cytryną ponieważ cytryny zwiększają przemianę puryn.

 

  • Powinno się wyeliminować z diety wywary mięsne i rybne, gdyż zawierają one bardzo duże ilości puryn. Wskazane są wywary warzywne.

 

  • Powinno się ograniczyć spożywanie białka zwierzęcego do ok. 100-150g/dobę.

 

  • Posiłki powinny być spożywane spokojnie, bez pośpiechu.

 

  • Należy wyeliminować napoje alkoholowe.  

mgr dietetyki Barbara Kozak

Fitolizyna pasta doustna
Fitolizynapasta doustna

Fitolizyna pasta doustna

Pomocniczo w kamicy dróg moczowych (w drobnych złogach, tzw. piasku nerkowym) oraz profilaktycznie w kamicy nerkowej

czytaj więcej