Dieta ubogoenergetyczna 1400 w kamicy moczanowej
- Dzień I-II
- Dzień III-IV
- Dzień V-VI
- Dzień VII

Śniadanie
Na czczo:
- Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
- 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane musztardą z 2 plasterkami chudej wędliny (20g) z 1 plasterkiem sera żółtego podzielonego na pół z sałatą pomidorem i papryką
- Kawa zbożowa z mlekiem (100ml)
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 297kcal
Białko: 16g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 36g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
- Koktajl ananasowo- truskawkowy
Składniki:
- 150ml soku ananasowego
- 150 g truskawek
- 100ml mleka 1,5% tłuszczu
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 2 łyżki otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 203kcal
Białko: 7g
Tłuszcze: 5g
Węglowodany: 32g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
- Zupa ogórkowa
- Racuchy z jabłkami
- Szklanka wody
Składniki na zupę (2 porcje)
- 0,3 kg ogórków kiszonych
- 2 małe ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 0,5 litra wody
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ogórki kiszone, marchew, seler, pietruszkę utrzeć na tarce o dużych otworach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki. Gotować ok 5 minut. Po tym czasie dodać włoszczyznę. Ogórki kiszone podsmażyć na maśle i dodać do wywaru. Chwilę wszystko podgotować. Jogurt naturalny podprawić odrobiną zupy i połączyć zresztą. Na koniec doprawić do smaku.
Składniki na racuchy z jabłkami: (2 porcje)
- 2 jabłka
- 70 g mąki orkiszowej
- 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- mała szczypta soli
- 1 duże jajko (oddzielnie żółtko i białko)
- 150 ml płynnej maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cynamon
Sposób przyrządzenia:
Jabłka obrać pokroić na ćwiartki usunąć gniazda, każdą ćwiartkę pokroić na 3 części.. Włożyć do miski i posypać cynamonem. Białka ubić na gęstą pianę. Do miski przesiać mąki, dodać żółtko, cukier, szczyptę soli, maślankę, ekstrakt waniliowy, olej dokładnie wymieszać. Dodać ubite białko, delikatnie wymieszać. Dodać jabłka. Smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 484kcal
Białko: 15g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 76g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
- 1 jabłko
- 10 orzechów laskowych
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 136kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 17g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
- Sałatka z tuńczykiem i serem żółtym
- Szklanka wody
Składniki:
- 1/3 puszki tuńczyka
- ¼ papryki czerwonej
- ¼ papryki żółtej
- 1 mały ogórek kiszony
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka tartego sera żółtego
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- ½ łyżeczki musztardy
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Warzywa wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz. Poukładać na nich tuńczyka. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 294kcal
Białko: 21g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 21g
Zobacz co zjesz w dni III-IV

Śniadanie
- Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
- 2 kromki ciemnego pieczywa z mozzarellą i pomidorem
- Kawa zbożowa z mlekiem
Składniki:
- 1/4 kulki mozzarelli pokroić na 4 plasterki
- 2 łyżki kiełków
- 2 plastry pomidora
- świeże listki bazylii
- odrobina soli, pieprz
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 294kcal
Białko: 14g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 34g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
- 2 plastry ananasa
- 150g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki Zdrowego Błonnika
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 202kcal
Białko: 8g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 33g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
- Roladki z indyka z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem z wody
- Szklanka soku pomarańczowego
Składniki na roladki: (2 porcje)
- 2 sznycle z indyka (po 100g każdy)
- 2 plasterki polędwicy sopockiej
- 1 plasterek sera żółtego
- 2 paseczki czerwonej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób przyrządzenia:
Sznycle z indyka robić delikatnie tłuczkiem, oprószyć solą pieprzem, słodką czerwoną papryką. Posmarować oliwa i musztardą odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie rozłożyć na nich po plasterku szynki, po ½ sera żółtego i po paseczku papryki. Zwinąć w roladkę. Grillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony, następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200o C na ok 5-10 minut.
Składniki na pieczone ziemniaczki: (2 porcje)
- 4 małe ziemniaki (300g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- gruba sól. Pieprz, curry, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki , przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z oliwą i przyprawami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez ok 30-40 minut.
Dodatkowo:
- 200g kalafiora z wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 466kcal
Białko: 28g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 55g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
- 2 plastry ananasa
- 12 migdałów
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 144kcal
Białko: 3g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 18g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
- Sałatka z makaronem i brokułem
Składniki: (2 porcje)
- 200g brokułu podzielonego na różyczki
- 60g makaronu razowego (ja użyłam rurek)
- 40g sera feta
- ½ pęczka pietruszki
- 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
- garść kiełków rzodkiewki
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2łyżki soku z cytryny
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 294kcal
Białko: 12g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 26g
Zobacz co zjesz w dni V-VI

Śniadanie
Na czczo:
- Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
- 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) z zielonym twarożkiem
- Kawa zbożowa z mlekiem (100ml)
Składniki na zielony twarożek: (2 porcje)
- 100g chudego twarogu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną zieleninę oliwę z oliwek, dokładnie wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 283kcal
Białko: 17g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 35g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
- Koktajl jagodowo- bananowy
Składniki:
- 130g jagód mrożonych lub malin
- ½ małego banana (50g)
- 1 łyżka otrębów pszennych
- ½ łyżeczki miodu
- 150 ml kefiru do 2% tłuszczu
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 209kcal
Białko: 7g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 35g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
- Zupa Minestrone
- Grillowana pierś z kurczaka z pomidorowym ryżem
- Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Składniki na : (2 porcje)
- 2 małe ziemniaki (100g)
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- ½ średniej cukinii
- 100g fasolki szparagowej
- 100g poszatkowanej kapusty włoskiej
- 1 duży pomidor sparzony i obrany ze skórki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki parmezanu lub innego twardego sera
- 2 łyżki zielonego pesto
- 0,5 litra wywaru z kostki
- pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek przesmażyć w oliwie na szklisto na patelni. Dodać ziemniaki, seler i marchew, podsmażać przez kilka minut mieszając. przełożyć do garnka. Wlać wywar z kostki, doprowadzić do wrzenia, dodać pomidora. Gotować przez ok. 10 min., następnie dodać cukinię, fasolkę szparagową i kapustę. Znów doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą prawie miękkie. Jeśli potrzeba można dolać trochę wody w czasie gotowania Doprawić do smaku. Podawać posypane parmezanem i 1 łyżeczką zielonego pesto.
Składniki na ryż: (2 porcje)
- 100g ryżu brązowego
- ½ małej cebula
- 1 suszony pomidory
- 1 mały pomidor
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka, 1 ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone suszone pomidory, i sparzone, obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora, wyciśnięty ząbek czosnku i wszystko dusić ok 10 minut. Dodać ugotowany ryż, przyprawy, dokładnie wymieszać.
Na kurczaka: (2 porcje)
- 100g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka zamarynować w marynacie (musztarda, olej, przyprawy, rozgnieciony czosnek). Pozostawić na minimum na 1 godzinę. Po tym czasie piersi grillować z obydwóch stron.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 479kcal
Białko: 24g
Tłuszcze: 19g
Węglowodany: 52g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
- 1 jabłko
- 12 migdałów
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 142kcal
Białko: 3g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 17g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
- Sałatka z mozzarellą
- Szklanka wody
Składniki:
- ½ kulki mozzarelli
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek gruntowych
- 2 garście roszponki
- 2 łyżki dowolnych kiełków
- 5 orzechów nerkowca
Na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny
- pierz
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, ogórka zielonego w plasterki. W misce wymieszać roszponkę, pomidorki, ogórka, kiełki z sosem. Warzywa przełożyć na talerz. Na nich ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypać rażonymi, siekankami orzechami nerkowca. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 297kcal
Białko: 17g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 22g
Zobacz co zjesz w dzień V

Śniadanie
Na czczo:
- Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
- 2 kromki ciemnego pieczywa z pastą z serka Philadelphia
- Kawa zbożowa z mlekiem
Składniki na pastę: 2 porcje
- ½ opakowania serka Philadelphia light
- 2 główki rzodkiewki
- 1 ogórek gruntowy
- 2 łyżki kiełków
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rzodkiewkę i pomidora utrzeć na tarce, suszonego pomidora i kiełki drobno posiekać. Tak przygotowane warzywa wymieszać z serkiem i doprawić do smaku.
Dodatkowo:
- 2 plastry pomidora
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 282kcal
Białko: 12g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 37g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
- Koktajl owocowy
Składniki:
- 2 suszone morele namoczone w wodzie
- 150g mrożonych owoców leśnych
- 1 łyżka płatków owsianych
- 150ml maślanki
- ½ łyżeczki miodu
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 206kcal
Białko: 9g
Tłuszcze: 2g
Węglowodany: 38g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
- Potrawka z warzyw z kaszą pęczak
Składniki: (2 porcje)
- 150g mięsa z podudzi kurczaka
- 1 średnia cebula
- ½ średnie cukinii
- 1 mała marchewka
- 100g kurek
- 1 puszka pomidorów
- papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek
- 100g kaszy pęczak
Sposób przyrządzenia:
Mięso z podudzi z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki. Zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżki oleju, rozgniecionego czosnku, papryczki chili, soli, pieprzu, soku z cytryny, tymianku. Odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie na drugiej łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać mięso, pokrojoną w plasterki marchewkę i dusić ok 10 minut, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, obgotowane kurki, pomidory z puszki, przyprawy i dusić ok 15 minut. Podawać z kaszą pęczak.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 486kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 63g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
- 1 gruszka
- 10 orzechów nerkowca
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 139kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 5g
Węglowodany: 20g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
- Omlet z cukinią i ziemniakami
Składniki na szpinak: 2 porcje
- 2 duże ziemniaki (200g)
- 4 suszone pomidory
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cukinia (300g)
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, tymianek
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, gotować do miękkości. Cukinię pokroić w plastry, oprószyć solą, odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą, osuszyć, grillować z obydwóch stron. Cebulę pokroić w piórka, suszone pomidory posiekać w paseczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę z suszonymi pomidorami. Zrumienić. Na cebuli ułożyć ziemniaki, przyrumienić z obydwóch stron. Na ziemniakach ułożyć grillowaną cukinię. Piekarnik nagrzać do 180oC z włączona górną grzałką.. Jajka wbić do miseczki, dodać, sól, pieprz, tymianek, roztrzepać za pomocą widelca. Jajeczna masę wylać na warzywa. Zostawić przez ok 5 minut żeby spód omleta się przysmażył, następnie patelnie (rączkę można owinąć folią aluminiową) włożyć na najwyższy poziom piekarnika i piec do momentu ścięcia jajka.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 284kcal
Białko: 11g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 25g