RODZAJE WODY - MINERALNA, ŹRÓDLANA, STOŁOWA. JAKIE SĄ?

Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą.

Jakie są rodzaje wody produkowanej w Polsce? To wody naturalne źródlane, wody naturalne mineralne oraz wody stołowe. Czym się charakteryzuje każda z nich i kto powinien je pić?
RODZAJE WODY - MINERALNA, ŹRÓDLANA, STOŁOWA. JAKIE SĄ?

Rodzaje wody - jaką wodę pić?

Picie wody jest niezwykle ważne, ponieważ dzięki niej organizm funkcjonuje w sposób prawidłowy. Jednak warto sobie zdawać sprawę, że są różne rodzaje wód. W zależności od potrzeb organizmu, ewentualnych dolegliwości, czy niedostatków należy wybierać odpowiedni typ.

Większość osób zna dwa rodzaje wody do picia: gazowaną i niegazowaną. Jednak prawda jest taka, że typów różnych wód jest o wiele więcej. Zgodnie z wydanym przez Ministerstwo Zdrowia 29 kwietnia 2004r roku (rozporządzenie Ministra Zdrowia z 29.04.2004 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych Dz.U. 2004 nr 120 poz. 1256) akcie prawnym w Polsce są produkowane trzy typy wód:


1. wody naturalne źródlane;
2. wody naturalne mineralne (tutaj wylicza się jeszcze rodzaje wód mineralnych:

  • niskozmineralizowane,
  • średniozmineralizowane,
  • wysokozmineralizowane).

3. wody stołowe.


Która z nich to najlepsza woda do picia? To zależy m.in. od indywidualnych potrzeb, stanu zdrowia, pory roku czy preferencji. Dlatego tak istotne jest to, aby przed zakupem konkretnej butelki z wodą dokładnie przeanalizować skład chemiczny, upewnić się, że na produkcie widnieje nazwa i adres producenta, źródło pozyskania wody, informacja o ateście Państwowego Zakładu Higieny, nasycenie dwutlenkiem węgla (w przypadku wód mineralnych gazowanych), data ważności oraz ewentualnie opis działania.

Jakie są rodzaje wody mineralnej?

Wiemy już że dostępne są różne wody mineralne. Może być ona mało, średnio lub wysoko zmineralizowana. W zależności od tego, czego od wody oczekujemy i jakie mamy wymagania zdrowotne, dla każdego będzie najlepsza woda mineralna innego typu.

Woda mineralna jest wydobywana z podziemnych zbiorników, które są umieszczone głęboko w warstwie ziemi. Dzięki temu wyróżnia się ona olbrzymią liczbą naturalnych składników mineralnych, wśród których prym wiodą np. wapń, magnez, sód, węglany i chlorki. Zależnie od tego gdzie mieści się źródło poboru wody, będzie zmieniał się skład wody.

I tak woda o największej zawartości minerałów (nasycenie minerałów wynosi powyżej 1500 mg na litr) to woda wysokozmineralizowana. Natomiast taka o średniej zawartości makro, mikroelementów oraz anionów (nasycenie minerałów występuje się 500 a 1500 mg/l) określana jest jako woda średniozmineralizowana. W butelce mieszczącej niskie stężenie składników mineralnych (nasycenie minerałów jest niższe niż 500 mg/l) znajduje się natomiast woda niskomineralizowana. (rozporządzenie Ministra Zdrowia z 29.04.2004 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych Dz.U. 2004 nr 120 poz. 1256).

Przed zastosowaniem konkretnej wody należy wczytać się w etykietę, by sprawdzić jakie dokładnie mikro i makroelementy zawiera i dopasować właściwą dla siebie.

Woda mineralna z dwutlenkiem węgla, czyli gazowana jest przeznaczona przede wszystkim dla osób uprawiających sporty i aktywnych fizycznie. Warto ją pić bezpośrednio po treningu czy innym wysiłku fizycznym, ponieważ szybko wchłania się z przewodu pokarmowego stymulując wytwarzanie moczu, dzięki czemu pozbędziemy się toksyn zebranych w czasie intensywnego ruchu. Nie będzie ona dobra dla osób cierpiących m.in. na wzdęcia, nadkwasotę, niestrawność i inne kłopoty żołądkowe. Dla tych osób lepszym wyborem będzie natomiast pozbawiona dwutlenku węgla woda mineralna niegazowana.

Woda źródlana

Czym różni się woda źródlana od mineralnej? Obie są czerpane z podziemnych źródeł, jednak w przypadku tej pierwszej – wydobywa się ją z płytszych warstw pod ziemią, w przypadku drugiego typu wody – z głębszych połaci ziemi. Owe zbiorniki wody źródlanej powinny być krystalicznie czyste.

Ten rodzaj wody posiada o niską lub średnią mineralizację, nie przekraczającą 1000 mg na litr. Ze względu na różnorodne miejsca złóż geologicznych skład chemiczny wód źródlanych będzie się nieco różnił między sobą.

Woda źródlana a mineralna to zatem odmienność w ilości i jakości składników mineralnych.

Źródlana woda jest bezpieczna dla niemowląt, małych dzieci, osób starszych oraz przeciętnego dorosłego. Na jej bazie warto przygotowywać posiłki, napoje ciepłe oraz pić ją bezpośrednio z butelki. Nie ma ograniczeń co do spożywania wody źródlanej, jednak nie należy znacznie przekraczać dziennego zapotrzebowania, gdyż może to skutkować nieprawidłową pracą nerek.

Jednak należy podkreślić, że picie wody źródlanej nie zagraża zdrowiu, ponieważ nie zawiera ona takiej ilości mikro i makroelementów, które w zbyt dużej dawce mogłyby zaszkodzić, czy nawet stanowić dla kogoś niebezpieczeństwo.

Woda stołowa

Woda stołowa to połączenie naturalnej wody źródlanej z przefiltrowaną wodą wodociągową zawierającą różne składniki mineralne (często magnez w ilości ok 100 mg na litr, wapń – w ilości 200 mg/l albo jeszcze inne komponenty mineralne, np. sód, chlorki i siarczany) lub z wodą mineralną. Podczas wytwarzania jej zachodzą różne procesy modyfikacyjne, dlatego nie można jej określić jako naturalną.

Ten rodzaj wody poleca się osobom aktywnym, które potrzebują szybko ugasić pragnienie. Wodę stołową powinni spożywać sportowcy, osoby aktywne ruchowo oraz pracownicy fizyczni.

Jeśli natomiast poszukujemy wody o bogatym składzie mineralnym lepiej przekierować swoją uwagę na inne rodzaje wód. Wówczas lepszym wyborem będzie zdecydowanie woda mineralizowana.

Można jeszcze nadmienić o wodach leczniczych, które powstają ze specjalnych źródeł głębinowych wyróżniających się właściwościami leczniczymi. Rozpuszczone w takim rodzaju wody składniki mineralne występują w ilości co najmniej 1000 mg/l. Mogą korzystnie wpływać na konkretne aspekty zdrowotne oraz wspomagać leczenie niektórych schorzeń. Jednak w tym przypadku należy stosować taką wodę pod kontrolą lekarza.

autor: Olga Tomaszewska
konsultacja merytoryczna: lek. Konrad Nowak

 

Bibliografia: 

  1. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych; http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20041201256 [data dostępu:15.03.2021].
  2. Williams D.M., Gallagher M., Handley J. i in., The clinical management of hyponatraemia, „Postgraduate Medical Journal”, 92 (2016) 407-411.
  3. Nieumywakin Iwan, Woda. Zdrowie i życie. Fakty i mity, Wydawnictwo Hartigrama, 2016, ISBN 9788362185184.
Poprzedni artykuł Następny artykuł

Fitolizyna pasta doustna
Fitolizynapasta doustna

Fitolizyna pasta doustna

Pomocniczo w kamicy dróg moczowych (w drobnych złogach, tzw. piasku nerkowym) oraz profilaktycznie w kamicy nerkowej

czytaj więcej