Nowe bonusowe maszyny hazardowe do gier bez rejestracji

  1. Gra W Maszyny Za Darmo: Przekonasz się, że prawie wszystkie licencjonowane kasyna online w USA Akceptują karty przedpłacone w pewnym kształcie lub formie.
  2. Lilibet Casino Pl 2025 Review - Premie za pierwszy i drugi depozyt będą podlegać wymogowi obrotu 200x.
  3. Black Horse Darmowe Gry Hazardowe: Automaty są zdecydowanie najbardziej popularną opcją, jeśli chodzi o witryny kasyn online na iPada w 2024 roku.

3D sloty graj zadarmo 2024

Jaki Hazard Warto Uprawiać
Po prostu brak opcji może być zabójcą drogowym, zwłaszcza w świecie ostrej konkurencji w kasynie online.
Kasyno Online Bonusy Bez Depozytu
W automatach Reel Deal, za każdym razem, gdy wybierzesz teczki, które wybijają niższe nominały, bankier oferuje Ci ofertę.
Po zablokowaniu naszego kodu bonusowego BETMGM otrzymasz następujące.

Poker gra na telefon

Keno Godziny Losowań
W przypadku pojedynczego zakładu multi-race obstawiający muszą określić kolejność końcową serii koni.
Slotuna Casino Pl 2025 Review
Tu nie chodzi o to, co było, co mogło być, ani co będzie z tym, jak spuścizna Josha Hamiltona zostanie zapamiętana.
Automaty Do Gry Elblag

Talerz z sałatka
Strona głównaPrzepisy dietetyczneKamica fosforanowo-wapniowaDieta ubogoenergetyczna 1000 w kamicy fosforanowo-wapniowej

Dieta ubogoenergetyczna 1000 w kamicy fosforanowo-wapniowej

Śniadanie:

  • 2 kromki chleba ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem (5g),
  • 2 listki sałaty,
  • 2-4 plasterki chudej wędliny,
  • kawa zbożowa,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 252kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • Szklanka soku grejpfrutowego

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 100kcal, Białko: 1g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 23g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kurczak w sosie cytrynowym:(2 porcje)

  • 2 malutkie piersi z kurczaka (200g)
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu greckiego light
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki skórki cytrynowej
  • 2/3 szklanki wywaru z warzyw
  • sól, pieprz cytrynowy , 1 ząbek czosnku, curry

Sposób przygotowania:

Z 1 łyżki oleju rzepakowego, roztartego czosnku, skórki cytrynowej, soli, pieprzu i curry zrobić marynatę, którą natrzeć piersi z kurczaka. Odstawić na ok 1 godzinę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Na drugiej łyżce oleju podsmażyć pokrojonego w paseczki kurczaka, dodać marchewkę, poddusić ok 5 minut i zlać wywarem z warzyw. Gotować ok 10-15 minut. Jogurt wymieszać z mąką i sokiem z cytryny, wlać do mięsa (należy pamiętać aby ściągnąć patelnię z ognia) wymieszać. Ponownie zagotować. Podawać posypane świeżą kolendrą z ryżem i sałatą oraz szklanką wody z sokiem z ½ cytryny.

Dodatkowo: (2 porcje)

  • 50g ryżu brązowego

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 358kcal, Białko: 25g, Tłuszcze: 17g, Węglowodany: 24g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałata z winegret:

  • kilka liści sałaty masłowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Sałatę opłukać, osuszyć, podrzeć na mniejsze kawałki, umieścić w miseczce. Z oliwy, musztardy, soli i pieprzu zrobić sos (można rozrzedzić odrobiną wody), który wymieszać z sałatą.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • pomarańcza,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 110kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 25g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z mozzarellą oraz kiełkami:

  • ½ kulki mozzarelli light
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 suszone pomidory
  • kilka zielonych oliwek (ok 6 sztuk)
  • ¼ papryki czerwonej
  • 1 łyżka kiełków(dowolnych)
  • 2 liście sałaty lodowej
  • kilka listków świeżej bazylii

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz, odrobina soli

Sposób przygotowania

Mozzarellę pokroić na plasterki. Pomidorki i oliwki przekroić na pół, paprykę pokroić w kostkę, sałatę w paski, suszone pomidory i bazylię drobno posiekać. Sałatę wymieszać z kiełkami i wyłożyć na talerz. Na sałacie poukładać pomidorki, paprykę, oliwki, suszone pomidory. Na wszystko poukładać pokrojoną w plasterki mozzarellę, wszystko polać sosem i posypać posiekanymi listkami bazylii. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 214kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 12g, Węglowodany: 12g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem,
  • 4 plasterki chudej wędliny,
  • ½ jajka na twardo,
  • sałata
  • 2 plasterki ogórka zielonego,
  • 2 plastrami pomidora,
  • kawa zbożowa,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 239kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • Szklanka soku mandarynkowego

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 113kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 26g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Gołąbki z kaszą w sosie pomidorowym:(2 porcje)

  • 150g chudej wołowiny mielonej
  • 50g kaszy pęczak
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 liście kapusty włoskiej lub więcej w zależności od wielkości (ma wyjść parzysta ilość)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • natka pietruszki
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz

Sposób przygotowania

Kaszę ugotować. Liście kapusty obgotować w lekko osolonej wodzie, aż zmiękną. Liście odcedzić, ściąć grube nerwy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na 2 łyżkach oleju rzepakowego, dodać mieloną wieprzowinę i chwilę przyrumienić. Mięso z cebulą wymieszać z kaszą i posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy liść ułożyć nadzienie, złożyć boki liścia do wewnątrz i zwinąć w rulon. Gołąbki ułożyć w brytfannie zalać wywarem warzywnym i dusić do miękkości pod przykryciem. Pod koniec dodać zmiksowane pomidory wymieszane z jogurtem, ponownie zagotować. Przyprawić do smaku.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 348kcal, Białko: 24g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 grejpfrut

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 94kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 1g, Węglowodany: 21g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z brokułem oraz fetą:

Składniki:

  • 150g brokułu (ugotowanego na półtwardo)
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 łyżki kiełków słonecznika
  • 1 suszony pomidor
  • 40g fety light

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuł podzielony na różyczki przełożyć do miski, dodać pokrojonego w kostkę ogórka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kiełki, pokrojonego w cienkie paseczki suszonego pomidora. Na warzywa wyłożyć pokrojony w kostkę ser biały. Wszystko polać sosem. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 218kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 11g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g),
  • pasta z dorsza,
  • kawa zbożowa,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Składniki na pastę: (2 porcje)

  • 60g wędzonego dorsza
  • 6 zielonych oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej

Sposób przygotowania:

Cebulę i oliwki pokroić w drobną kostkę. Dorsza przełożyć do miseczki, dodać oliwę, musztardę oraz posiekane warzywa. Dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 233kcal, Białko: 11g, Tłuszcze: 7g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Koktajl pomarańczowo- truskawkowy:

  • 100ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
  • 150ml mleka migdałowego
  • 50g truskawek mrożonych lub świeżych
  • 1 łyżka otrębów pszennych

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 100kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 2g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zapiekanka z tuńczykiem:(2 porcje)

  • 100g makaronu razowego (rurki)
  • 100g pieczarek
  • 1 duża puszka tuńczyka w oleju
  • 10g tartego sera żółtego najlepiej do 23% tłuszczu
  • pieprz cytrynowy, sól

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować. Tuńczyka odsączyć z oleju. Pieczarki pokroić w ćwiartki i dusić lekko oprószone solą w rondelku bez dodatku tłuszczu- mają się lekko zarumienić. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć makaron, na nim ułożyć tuńczyka i pieczarki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 20 minut. Pięć minut przed końcem posypać serem. Podawać ze szklanką wody z cytryną.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 364kcal, Białko: 35g, Tłuszcze: 10g, Węglowodany: 34g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • Szklanka soku grejpfrutowego

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 100kcal, Białko: 1g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 23g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Cytrusowa sałatka z kurczakiem:

  • ½ pomarańczy
  • ½ mandarynki
  • 1 plaster ananasa
  • 1 łyżka prażonych orzechów włoskich
  • 50g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, curry

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ ząbka czosnku

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka zamarynować w przyprawach i oleju, odstawić na ok 1 godzinę. Następnie grillować z obydwóch stron. Pomarańcze pokroić na mniejsze części, mandarynkę podzielić na cząstki, ananasa pokroić w kostkę. Tak przygotowane owoce przełożyć do miseczki, wymieszać z sosem. Na nich ułożyć pokrojonego w paseczki grillowanego kurczaka. Wszystko posypać prażonymi orzechami włoskimi. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 221kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 16g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 liść sałaty
  • 1 łyżka kiełków
  • 2 kromki ciemnego pieczywa
  • 1 plaster pomidora
  • odrobina soli, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać oliwę, wbić jajko, smażyć do uzyskania odpowiadającej konsystencji żółtka. Oprószyć solą i pieprzem. Na 1 kromkę wyłożyć sałatę, jajko sadzone, kiełki, ułożyć plaster pomidora. Przykryć drugą kromką. Podawać z kawą zbożową.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 255kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 29g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Pomarańczowo- ananasowy jogurt:

  • ¼ pomarańczy
  • 1 plaster ananasa
  • 100g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu waniliowego
  • odrobina cynamonu

Sposób przygotowania

Pomarańczę i ananasa pokroić w kostkę, przełożyć do pucharka wymieszać z cukrem wanilinowym i cynamonem. Zalać jogurtem naturalnym. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 109kcal, Białko: 5g, Tłuszcze: 2g, Węglowodany: 17g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Stek z pieprzem:

  • 1 plaster polędwicy wołowej
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • ¼ cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz , curry, słodka czerwona papryka

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki, przełożyć do naczynia żaroodpornego z odrobiną oliwy, solą pieprzem, curry, słodką czerwoną papryką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok 40 minut. W miseczce wlać łyżkę oliwy z oliwek, grubo mielony pieprz, roztarty czosnek. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć mięso. Po upływie ok 0,5 godziny grillować z obydwóch stron. W tej samej misce co mięso wymieszać pokrojoną w piórka cebulę, którą dołożyć ok 20 minut przed końcem pieczenia do ziemniaków. Stek podawać z pieczonymi ziemniaczkami z cebulą i grillowaną cukinią oraz szklanką wody.

Dodatkowo:

  • ½ małej cukinii

Cukinię pokroić w plastry, oprószyć obficie solą, odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie dokładnie opłukać wodą, osuszyć. Grillować z obydwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 349kcal, Białko: 32g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 20g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 Grejpfrut,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 90kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 1g, Węglowodany: 20g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z brukselką:

  • 150g ugotowanej brukselki
  • ½ grejpfruta
  • 25g sera feta light
  • 25g polędwicy z indyka

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej

Sposób przygotowania:

Brukselkę przekroić na pół, grejpfruta w mniejsze cząstki. Fetą pokroić w kostkę, wędlinę w paseczki. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miseczki i wymieszać z sosem. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 206kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 9g, Węglowodany: 15g

mgr dietetyki Barbara Kozak