Mobilny blackjack jak dziala 2024

  1. Kasyno Online Bonus Gratis: Złoty Szczęśliwy symbol 7 jest symbolem Wild w tej grze.
  2. Darmowe Spiny Online Kasino - Jest to 5 bębnów, 1024 sposoby na wygraną.
  3. Trustdice 25 Darmowe Spiny: W rzeczywistości są dwa sposoby, aby to zrobić.

Gry hazardowe automaty owoce

Ile Płaci Keno
W większości przypadków kasyna ograniczają również kwotę, którą możesz wypłacić.
Automat Do Gier Dawn Of Egypt Gra Za Darmo Bez Rejestracji
Oprócz tego, istnieje również symbol wild, który może zastąpić wszystkie inne symbole z wyjątkiem koła bonusowego.
Te gry będą miały znacznie wyższe limity stołów, a nawet dołączenie do nich będzie wymagało tysięcy euro.

Wszystkie bezpieczne automaty

Gry Hazardowe W Tarnowskich Górach
Z tym oto aspekty, które uzupełniają doświadczenie jednostki.
Oferta Kasyna W łódzku
Nawigacja strony nie stanowi problemu.
Automat Do Gier Aztec Bonanza Gra Za Darmo Bez Rejestracji

omlet z warzywami
Strona głównaPrzepisy dietetyczneKamica szczawianowo-wapniowaDieta ubogoenergetyczna 1200 w kamicy szczawianowo-wapniowej

Dieta ubogoenergetyczna 1200 w kamicy szczawianowo-wapniowej

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (70g) posmarowane masłem (5g),
  • 2 plasterki chudej wędliny,
  • 1 plasterkiem sera żółtego (23% tłuszczu) z 2 listkami sałaty, papryką (20g) i ogórkiem zielonym (4 plasterki). Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu. Na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 311kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 44g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 1 kromka ciemnego pieczywa (30g) posmarowana serkiem białym do smarowania (30g),
  • 1 plasterek pomidora,
  • 4 plasterki ogórka zielonego,
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 110kcal, Białko: 6g, Tłuszcze: 2g, Węglowodany: 17g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kurczak w musztardzie z warzywami:(2 porcje)

  • 100g mięsa z udek z kurczaka (można kupić gotowe, albo trzeba wyfiletować)
  • ½ małego bakłażan
  • 100g pieczarek
  • 1 duża cebula (200g)
  • 50g pora
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz, sól, tymianek
  • 60g makaronu razowego

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w paseczki, zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżki oleju rzepakowego, musztardy, tymianku. Pozostawić na ok 1 godzinę. W międzyczasie obrać marchew i pokroić ją w słupki, cebulę posiekać w kostkę, pora w plasterki, paprykę w paseczki, bakłażana w kostkę. Na oleju podsmażyć zamarynowane mięso, dodać cebulę i dusić ok 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, pieczarki i dusić wszystko do miękkości. Podawać makaronem i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 425kcal, Białko: 22g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 51g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • ½ małego jabłka,
  • 100g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka płatków migdałowych,
  • Cynamon.

Sposób przygotowania

Jabłko utrzeć na tarce o dużych otworach, posypać cynamonem. Wymieszać z jogurtem naturalnym i posypać płatkami owsianymi. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 120kcal, Białko: 6g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 17g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z mozzarellą:

  • 1/3 kulki mozzarelli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 ogórek gruntowych
  • 2 garście roszponki
  • 2 łyżki dowolnych kiełków
  • 1 płaska łyżka płatków migdałowych

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • suszona bazylia

Sposób przygotowania:

Pomidorki przekroić na pół, ogórka zielonego w plasterki. W misce wymieszać roszponkę, pomidorki, ogórka, kiełki z sosem. Warzywa przełożyć na talerz. Na nich ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30g) i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 247kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 14g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (70g),
  • Pasta z serka Philadelphia,
  • Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu.

Składniki na pastę: (2 porcje)

  • ½ opakowania serka Philadelphia light
  • 2 główki rzodkiewki
  • ¼ średniego ogórka zielonego (50g)
  • 2 łyżki kiełków
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • suszone oregano

Sposób przygotowania

Rzodkiewkę i pomidora utrzeć na tarce, suszonego pomidora i kiełki drobno posiekać. Tak przygotowane warzywa wymieszać z serkiem, oliwą i oregano.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 314kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 49g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 plaster ananasa (70g),
  • 100g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka płatków owsianych,
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 116kcal, Białko: 5g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Pierś z kurczaka pieczona w ziarnach słonecznika:

  • 75g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka słonecznika łuskanego
  • ½ łyżeczki miodu
  • sok z cytryny
  • pieprz cytrynowy, odrobina soli
  • 50g kaszy pęczak
  • 200g brokułu

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Miód, sok z cytryny, olej rzepakowy i słonecznik, wymieszać. Tak powstałą mieszaniną natrzeć kurczaka i odstawić na ok 1 godzinę. Piec zwinięty w pergaminie do pieczenia przez ok 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawać z kaszą pęczak i brokułem gotowanym na parze.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 421kcal, Białko: 25g, Tłuszcze: 16g, Węglowodany: 43g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 2 plastry ananasa,
  • 8 migdałów,
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 121kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Omlet z warzywami:(2 porcje)

  • ½ małej cukinii (75g),
  • 3 pomidorki koktajlowe,
  • ¼ czerwonej papryki,
  • ¼ zielonej papryki,
  • ¼ żółtej papryki,
  • 1 suszony pomidory,
  • ½ małej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Odrobina soli, tymianek,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej.

Sposób przygotowania

Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na gęstą pianę, dodać żółtko, mąkę przyprawy wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na patelnię lekko posmarowaną olejem. Rumienić z obydwóch stron. Na omlet wyłożyć ½ porcji szpinaku. Na oleju zeszklić cebulę, dodać drobno posiekanego suszone pomidora, i czosnek. Lekko wszystko przyrumienić. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawić do smaku i dusić do miękkości. Warzywa wyłożyć na omlety, podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 243kcal, Białko: 11g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 21g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (70g) posmarowane masłem (5g),
  • Pasta z tuńczyka
  • Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu.

Składniki na pastę: (2 porcje)

  • ½ puszki tuńczyka
  • 1 mały ogórek konserwowy
  • ¼ małej cebuli
  • 1 mała łyżeczka musztardy łagodnej
  • 2 główki rzodkiewki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Tuńczyka przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem. Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, ogórka, rzodkiewkę, musztardę i oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 305kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 7g, Węglowodany: 45g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • Szklanka soku ananasowego bez cukru.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 138kcal, Białko: 1g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 32g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Pomidorowy ryż:

  • 80g ryżu brązowego
  • 1 mała cebula
  • 2 suszone pomidory
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka, 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Ryż ugotować. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone suszone pomidory, i sparzone, obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora, wyciśnięty ząbek czosnku i wszystko dusić ok 10 minut. Dodać ugotowany ryż, przyprawy, dokładnie wymieszać.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Grillowany łosoś z kalafiorem z wody:

  • 1 mały dzwonek łososia (100g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • odrobina soli, pieprz cytrynowy
  • 150g kalafiora

Sposób przygotowania

Oliwę, cytrynę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć łososia. Grillować z obydwóch stron. Podawać z ryżem i brokułem oraz szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 428kcal, Białko: 26g, Tłuszcze: 20g, Węglowodany: 36g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 mały banan,
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 120kcal, Białko: 1g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 26g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka grecka:

  • 3 liście sałaty lodowej
  • 1 mały pomidor
  • ¼ ogórka zielonego
  • 4 oliwki zielone
  • ¼ papryki czerwonej
  • ½ małej cebuli
  • 70g sera feta

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sok z cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać fetę. Podawać z 2 kromeczkami pieczywa (60g) i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 405kcal, Białko: 16g, Tłuszcze: 21g, Węglowodany: 38g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (70g) posmarowane masłem (5g),
  • 2-4 plasterki chudej wędliny (24g),
  • 2 plasterki sera białego (30g),
  • 2 listki sałaty,
  • 4 plasterki ogórka zielonego,
  • Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 300kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 7g, Węglowodany: 44

mgr dietetyki Barbara Kozak

Koktajl jagodowo- bananowy:

  • 50g jagód,
  • ½ małego banana (50g),
  • 1 łyżka otrębów pszennych,
  • 200 ml mleka migdałowego.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksować. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 124kcal, Białko: 3g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 22g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kurczak po chińsku z ryżem:

  • 150g mięsa z udek z kurczaka,
  • 1 średnia cebula,
  • 50g pora,
  • 1 mała czerwona papryka (140g),
  • 4 łyżki pędów bambusa,
  • 1 garść suszonych grzybów mung lub shitake (można kupić na stanowisku z azjatycką żywnością),
  • 10g świeżego imbiru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • Pieprz, sól,
  • 50g ryżu parabolicznego wymieszanego z dzikim,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w paseczki, zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżki oleju rzepakowego, tartego imbiru, 1 łyżki sosu sojowego, pieprzu i odrobiny soli (nie za dużo bo sos sojowy jest już słony), pozostawić na ok 1 godzinę. W międzyczasie obrać marchew i pokroić ją w słupki, cebulę posiekać w kostkę, pora w plasterki, paprykę w paseczki. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Na oleju podsmażyć zamarynowane mięso, dodać cebulę, grzyby i podsmażyć ok 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa i dusić wszystko do miękkości. Na koniec dodać łyżkę sosu sojowego, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Podawać z brązowym ryżem.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 421kcal, Białko: 21g, Tłuszcze: 16g, Węglowodany: 47g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • Szklanka soku pomarańczowego bez cukru,
  • 4 migdały.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 129kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 2g, Węglowodany: 25g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kolacja:

  • 30g kaszy jaglanej,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 małe jabłko,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • Cynamon,
  • ½ łyżeczki miodu,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie jabłko obrać i utrzeć na tarce, skropić cytryną. Pod koniec gotowania dodać do kaszy starte jabłko, miód, oliwę, pestki dyni i cynamon. Dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 244kcal, Białko: 5g, Tłuszcze: 10g, Węglowodany: 34g

mgr dietetyki Barbara Kozak