Online casino bonus za registraci bez vkladu

  1. Keno Na Czym Polega: My totally made up statistics is that 95% of it is written only with the intent just to get you to deposit money at an online casino they are promoting.
  2. Spiny Bonusowe Casino - Prawda jest taka, że masz kilka sposobów, aby to zrobić.
  3. Automat Do Gier Park Bingo Gra Za Darmo Bez Rejestracji: Jest to gra, która zarówno należy do kategorii hot spot jak i owocówek..

Gry bingo po polsku

Kasyno Z Natychmiastowa Wyplata
Jeśli chodzi o pokonanie przeciwników, możesz również użyć logo power of the Wild Dragon Showdown, które mają moc uderzania lub kopania dowolnego symbolu nagrody z drogi, a następnie zastępowania się na linii wypłat, aby pomóc Ci stworzyć zwycięskie kombinacje walki.
Automaty Do Gier W Pobliżu
Po rozpoczęciu tej funkcji symbole wild, które były obecne w grze podstawowej, mają teraz przypisany mnożnik x2.
Wspaniałą wiadomością jest to, że większość witryn hazardowych online oferuje szerokie spektrum gier kasynowych na Androida.

Kasyno do pokera

Casinomia Casino No Deposit Bonus
Lucky Nudge feature sprawi, że kuksaniec stanie się symbolem Panda Eye z góry lub poniżej bębnów, aby po wszystkim aktywować funkcję darmowych spinów.
Gra W Kasynie Z Automatami
Możesz grać w dowolnym kasynie online z komputera, o ile masz dostęp do Internetu.
Darmowe Kasyno Pl

Dieta dla kobiet w kamicy
Strona głównaPrzepisy dietetyczneKamica fosforanowo-wapniowaDieta normokaloryczna dla kobiet w kamicy fosforanowo-wapniowej

Dieta normokaloryczna dla kobiet w kamicy fosforanowo-wapniowej

Śniadanie:

  • 3 kromeczki ciemnego pieczywa (90g) posmarowane masłem (10g),
  • 4-6 plasterków chudej wędliny,
  • 3 listki sałaty,
  • 3 plasterki pomidora,
  • ogórek zielonym,
  • szklanka kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu,
  • szklanka soku pomarańczowego bez cukru,
  • Na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 453kcal, Białko: 15g, Tłuszcze: 10g, Węglowodany: 76g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem (5g),
  • serek biały do smarowania (20g),
  • ogórek zielony,
  • rzodkiewka,
  • 1 jabłko,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 281kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 7g, Węglowodany: 47g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zupa krem z brokułu:

  • ½ brokułu
  • ¼ pora (biała część)
  • 1 łyżka masła
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżka słodkiej śmietany 18%- ta ilość śmietany jest na 1 dzień
  • sól, gałka muszkatołowa

Na wywar warzywny:

  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ½ cebuli
  • świeża natka pietruszki
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Z włoszczyzny ugotować wywar. Brokuł umyć podzielić na różyczki, pora umyć i pokroić. Do garnka wlać chochle wywaru, dodać pora, brokuł i masło, sól, gałkę muszkatołową. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie wlać resztę wywaru, sok z cytryny i gotować (nie przykrywając), aż brokuły będą miękkie. Zmiksować. Nalać 1 porcję do miseczki, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami (20g).

mgr dietetyki Barbara Kozak

Potrawka z kurczaka z warzywami:

Składniki: (2 porcje)

  • 100g piersi z kurczaka
  • 1 mała marchewką z wywaru
  • 1 pietruszką z wywaru
  • 1 cebula
  • seler z wywaru
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 0,3 litra wywaru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Zamarynować w 1 łyżeczce oleju rzepakowego, soli, słodkiej czerwone papryce i tymianku. Odłożyć na ok 1 godzinę. W międzyczasie ugotowane warzywa (marchew, seler, pietruszkę) pokroić w słupki, cebulę drobno posiekać. Na 1 łyżeczce oleju rzepakowego zeszklić cebulę, dodać zamarynowanego kurczaka, wywar, listki laurowe i gotować ok 10 minut. Potrawkę zagęścić zawiesina z mąki i wody, dodać pokrojoną włoszczyznę i chwilę gotować. Podawać z brązowym ryżem posypanym zieloną pietruszką i szklanką soku jabłkowego bez cukru.

Dodatkowo:

  • 30g brązowego ryżu

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 530kcal, Białko: 30g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 68g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 jabłko,
  • 100g jogurtu naturalnego z 2 łyżkami płatków owsianych,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 170kcal, Białko: 6g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 29g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka grecka:

  • 4 liście sałaty lodowej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ¼ ogórka zielonego
  • 1/3 papryki czerwonej
  • ½ małej cebuli
  • kilka zielonych oliwek
  • 40g sera feta

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

Sałatę lodową pokroić w paseczki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, ogórka pokroić w plasterki, paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa układać warstwowo na talerzu, wyłożyć fetę i przekrojone na pół oliwki. Wszystko polać sosem. Podawać z 2 kromkami ciemnego pieczywa (60g) i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 378kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 19g, Węglowodany: 37g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 3 kromeczki ciemnego pieczywa (90g) posmarowane masłem,
  • pasta z białego sera (10g),
  • szklanka kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu,
  • szklanka soku pomarańczowego bez cukru,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny.

Składniki na pastę:

  • 60g twarogu półtłustego
  • 1 rzodkiewka
  • ¼ ogórka zielonego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

Twaróg przełożyć do miseczki, dodać starego na tarce ogórka i rzodkiewkę, szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie połączyć

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 459kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 76g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 mała grahamka posmarowana masłem (5g),
  • konfitura niskosłodzoną (15g),
  • 3 małe mandarynki,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 270kcal, Białko: 6g, Tłuszcze: 5g, Węglowodany: 50g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Żurek z grzankami:(2porcje)

  • szklanka wywaru z włoszczyzny
  • szklanka zakwasu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 50g białej kiełbasy
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • majeranek, pieprz lub inne według uznania

Sposób przygotowania

Wywar warzywny zagotować, dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i gotować ok 10 minut. Dodać zakwas i utrzymywać wrzenie przez ok 5 minut . Ze śmietany, mąki i odrobiny wody przygotować zawiesinę (dobrze wymieszać żeby nie było grudek), wlać do zupy, dodać pierz, majeranek ewentualnie dosolić do smaku. Zagotować. Żurek podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zapiekanka z ziemniakami i cukinią:

  • 2 małe cukinie (300g)
  • 4 średnie młode ziemniaki (300g)
  • 200g piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 4 suszone pomidorów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, odrobina so

Sposób przygotowania

Cukinię pokroić w plastry, oprószyć sola i odstawić na ok 20 minut, następnie obficie spłukać wodą. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w plastry i obgotować ok 15 minut. Opłukaną cukinię grillować z obydwóch stron. Kurczak zmielić i wymieszać z przyprawami. Ziemniaki wymieszać z olejem rzepakowym. Na dnie naczynia ułożyć warstwę ziemniaków i cukinię, posypać posiekanym czosnkiem i przyprawami, na to ułożyć kurczaka, a na nich posiekane suszone pomidory i następną warstwę ziemniaków i bakłażana. Zapiekać ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Podawać ze szklanką wody z cytryną.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 550kcal, Białko: 34g, Tłuszcze: 18g, Węglowodany: 62g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 średni banan,
  • ok 10 migdałów,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 171kcal, Białko: 3g, Tłuszcze: 6g, Węglowodany: 27g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z grillowanymi krewetkami:

  • 120g dużych krewetek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 garście rukoli
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżka kapar
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • zioła do sałatek

Sposób przygotowania

Z oliwy, soku z cytryny, imbiru i czosnku zrobić marynatę, w której umieścić krewetki. Odstawić ok 1 godzinę. Po tym czasie grillować na patelni. Suszonego pomidor pokroić w paseczki, pomidorki przekroić na pół. Rukolę wymieszać z pomidorami, kaparami i oliwą, wyłożyć na talerz. Na wszystko wyłożyć krewetki. Podawać z 1 małą bułeczką pełnoziarnistą i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 362kcal, Białko: 32g, Tłuszcze: 14g, Węglowodany: 31g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 3 kromeczki ciemnego pieczywa posmarowane masłem,
  • pasta rybna,
  • szklanka soku mandarynkowego bez cukru,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Składniki na pastę rybną: (2 porcje)

  • 100g ricotty
  • ¼ puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mały ogórek kiszony
  • sól

Sposób przygotowania

Ricottę przełożyć do miseczki, dodać tuńczyka, pokrojonego w drobną kostkę ogórka kiszonego, sól. Dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 455kcal, Białko: 17g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 62g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 mała grahamka,
  • pasztet drobiowym (30g),
  • ogórek zielony,
  • rzodkiewką.,
  • 1 kiwi,
  • szklanka wody mineralnej.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 286kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 17g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Zupa koperkowa:(2 porcje)

  • 1 mała marchewka
  • ½ małe pietruszki
  • ¼ małego selera
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w małą kostkę, zalać ok 1 litrem wody i zagotować. Dodać posiekany koperek. Z mąki, oleju i jogurtu zrobić zawiesinę, którą wymieszać z zupą. Doprawić do smaku.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Pomidorowy ryż:

  • 80g ryżu brązowego
  • 1 mała cebula
  • 2 suszone pomidory
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka, 1 ząbek czosnku
  • 100g brokułu z wody

Sposób przygotowania

Ryż ugotować. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone suszone pomidory, i sparzone, obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora, wyciśnięty ząbek czosnku i wszystko dusić ok 10 minut. Dodać ugotowany ryż, przyprawy, dokładnie wymieszać.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Grillowany łosoś:

  • 1 mały dzwonek łososia (120g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • odrobina soli, pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania

Oliwę, cytrynę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć łososia. Grillować z obydwóch stron. Podawać z ryżem, brokułem i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 333kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 36g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 pomarańcza,
  • 12-15 migdałów,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 190kcal, Białko: 5g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 20g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka grecka:

  • 3 liście sałaty lodowej
  • 1 mały pomidor
  • ¼ ogórka zielonego
  • 4 oliwki zielone
  • ¼ papryki czerwonej
  • ½ małej cebuli
  • 70g sera feta

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sok z cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać fetę. Podawać z 2 kromeczkami pieczywa (60g) i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 405kcal, Białko: 16g, Tłuszcze: 21g, Węglowodany: 38g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Jajecznica:

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 plasterek polędwicy sopockiej
  • ½ małej cebuli
  • sól
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania

Jajko wbić do miseczki, posolić i roztrzepać widelcem. Cebulę pokroić w drobna kostkę, polędwicę sopocką drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać wędlinę cebulę i chwilę rumienić. Dodać roztrzepane jajko i mieszać do uzyskanie odpowiadającej konsystencji. Podawać z dużą grahamką i szklanką wody. Na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 476kcal, Białko: 17g, Tłuszcze: 16g, Węglowodany: 64g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 mała grahamka posmarowana musztardą miodową,
  • 2 plasterki chudej wędliny,
  • sałata,
  • 2 plastrami pomidora,
  • 1 grejpfrut,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 267kcal, Białko: 11g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 48g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Rosół z makaronem:(2 porcje)

  • 1 udko z kurczaka obrane ze skóry
  • 1 plaster pręgi wołowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • ¼ pora
  • 1 mała cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kawałek kapusty włoskiej
  • przyprawy: sól, Vegeta

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać ok 1 litra wody, włożyć udko z kurczaka i pręgę wołową, gotować ok 20 minut. Cebulę przypalić nad palnikiem gazowym lub przyrumienić na patelni. Po tym czasie dodać w całości obrane warzywa. Gotować kolejne 30 minut, pamiętając o wyciągnięciu po ok 15 minutach kapusty włoskiej. Rosół doprawić do smaku. Podawać z cienkim makaronem.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Filet z kurczaka w miodowej marynacie:

  • 120g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • słodka czerwona papryka, curry
  • 2 średnie młode ziemniaki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 150g ogórków gruntowych
  • 20g jogurtu greckiego light
  • odrobina soli, pieprz

Sposób przygotowania:

Z oleju, roztartego czosnku, przypraw zrobić marynatę, którą natrzeć kurczaka. Odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć jedną pierś z kurczaka i grillować z obydwóch stron. Ziemniaki dokładnie umyć, posmarować olejem rzepakowym i oprószyć solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC ok 30 minut. Ogórki umyć obrać (ogórki zawsze obiera się od jaśniejszej strony) i pokroić w plasterki. Oprószyć solą i odstawić na ok 10 minut. Po tym czasie odlać wodę, popieprzyć i wymieszać z jogurtem.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 532kcal, Białko: 35g, Tłuszcze: 20g, Węglowodany: 44g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • Mała drożdżówka z serem (60g),
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 175kcal, Białko: 6g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 29g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z roszponką i pomarańczą:

  • 2 garście roszponki
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • ¼ opakowania ricotty
  • cynamon

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

 Roszponkę wymieszać z sosem, rozłożyć na talerzu. Pomarańczę obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na roszponce posypać odrobina cynamonu. Na pomarańczę wyłożyć łyżeczką ricottę i wszystko posypać prażonymi rozkruszonymi owocami nerkowca. Podawać z 2 grzankami z ciemnego pieczywa (50g) i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 359kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 14g, Węglowodany: 45g

mgr dietetyki Barbara Kozak