Dieta ubogoenergetyczna 1000 w kamicy fosforanowo-wapniowej
- Dzień I-II
- Dzień III-IV
- Dzień V-VI
- Dzień VII

Śniadanie
Na czczo:
-
Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
-
2 kromki chleba ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem (5g) z 2 listkami sałaty z
2-4 plasterkami chudej wędliny (24g) 1 plasterkiem sera żółtego podzielonego na 2 części z ogórkiem i pomidorem. -
Kawa zbożowa
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 252 kcal
Białka: 14g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 30g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
-
Szklanka soku grejpfrutowego
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 90 kcal
Białka: 1g
Tłuszcze: 0g
Węglowodany: 23g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
-
Kurczak w sosie cytrynowym z sałatą z winegret
-
Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Składniki : (2 porcje)
-
2 malutkie piersi z kurczaka (200g)
-
1 średnia marchewka
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka mąki pszennej
-
2 łyżki jogurtu greckiego light
-
4 łyżki soku z cytryny
-
½ łyżeczki skórki cytrynowej
-
2/3 szklanki wywaru z warzyw
-
sól, pieprz cytrynowy , 1 ząbek czosnku, curry
Sposób przyrządzenia:
Z 1 łyżki oleju rzepakowego, roztartego czosnku, skórki cytrynowej, soli, pieprzu i curry zrobić marynatę, którą natrzeć piersi z kurczaka. Odstawić na ok 1 godzinę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Na drugiej łyżce oleju podsmażyć pokrojonego w paseczki kurczaka, dodać marchewkę, poddusić ok 5 minut i zlać wywarem z warzyw. Gotować ok 10-15 minut. Jogurt wymieszać z mąką i sokiem z cytryny, wlać do mięsa (należy pamiętać aby ściągnąć patelnię z ognia) wymieszać. Ponownie zagotować. Podawać posypane świeżą kolendrą z ryżem i sałatą.
Składniki na sałatę: (2 porcje)
-
kilka liści sałaty masłowej
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka musztardy
-
sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatę opłukać, osuszyć, podrzeć na mniejsze kawałki, umieścić w miseczce. Z oliwy, musztardy, soli i pieprzu zrobić sos (można rozrzedzić odrobiną wody), który wymieszać z sałatą.
Dodatkowo: (2 porcje)
-
50g ryżu brązowego
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 358kcal
Białka: 25g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 24g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
-
1 pomarańcza
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 110kcal
Białka: 2g
Tłuszcze: 0g
Węglowodany: 25g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
-
Sałatka z mozzarellą i kiełkami
-
Szklanka wody
Składniki:
-
½ kulki mozzarelli light
-
5 pomidorków koktajlowych
-
2 suszone pomidory
-
kilka zielonych oliwek (ok 6 sztuk)
-
¼ papryki czerwonej
-
1 łyżka kiełków(dowolnych)
-
2 liście sałaty lodowej
-
kilka listków świeżej bazylii
Na sos:
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka octu balsamicznego
-
pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Mozzarellę pokroić na plasterki. Pomidorki i oliwki przekroić na pół, paprykę pokroić w kostkę, sałatę w paski, suszone pomidory i bazylię drobno posiekać. Sałatę wymieszać z kiełkami i wyłożyć na talerz. Na sałacie poukładać pomidorki, paprykę, oliwki, suszone pomidory. Na wszystko poukładać pokrojoną w plasterki mozzarellę, wszystko polać sosem i posypać posiekanymi listkami bazylii.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 214kcal
Białka: 15g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 12g
Zobacz co zjesz w dni III-IV

Śniadanie
Na czczo:
-
Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
-
2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem z 4 plasterkami chudej wędliny
z ½ jajka na twardo z sałatą oz 2 plasterkami ogórka zielonego z 2 plastrami pomidora -
Kawa zbożowa
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 239kcal
Białko: 13g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 30g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
-
Szklanka soku mandarynkowego
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 113kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 0g
Węglowodany: 26g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
-
Gołąbki z kaszą w sosie pomidorowym
Składniki na gołąbki: (2 porcje)
-
150g chudej wołowiny mielonej
-
50g kaszy pęczak
-
1 średnia cebula
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
4 liście kapusty włoskiej lub więcej w zależności od wielkości (ma wyjść parzysta ilość)
-
1 puszka pomidorów
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
1 szklanka wywaru z warzyw
-
natka pietruszki
-
przyprawy: odrobina soli, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować. Liście kapusty obgotować w lekko osolonej wodzie, aż zmiękną. Liście odcedzić, ściąć grube nerwy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na 2 łyżkach oleju rzepakowego, dodać mieloną wieprzowinę i chwilę przyrumienić. Mięso z cebulą wymieszać z kaszą i posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy liść ułożyć nadzienie, złożyć boki liścia do wewnątrz i zwinąć w rulon. Gołąbki ułożyć w brytfannie zalać wywarem warzywnym i dusić do miękkości pod przykryciem. Pod koniec dodać zmiksowane pomidory wymieszane z jogurtem, ponownie zagotować. Przyprawić do smaku.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 348kcal
Białko: 24g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 30g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
-
1 grejpfrut
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 94kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 1g
Węglowodany: 21g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Szklanka wody
Składniki:
-
150g brokułu (ugotowanego na półtwardo)
-
5 pomidorków koktajlowych
-
1 ogórek kiszony
-
2 łyżki kiełków słonecznika
-
1 suszony pomidor
-
40g fety light
Na sos:
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżka octu winnego
-
1 łyżeczka musztardy
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Brokuł podzielony na różyczki przełożyć do miski, dodać pokrojonego w kostkę ogórka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kiełki, pokrojonego w cienkie paseczki suszonego pomidora. Na warzywa wyłożyć pokrojony w kostkę ser biały. Wszystko polać sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 218kcal
Białko: 12g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 11g
Zobacz co zjesz w dni V-Vi

Śniadanie
Na czczo:
-
Szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
-
2 kromki ciemnego pieczywa (60g) z pastą z dorsza
-
Kawa zbożowa
Składniki na pastę: (2 porcje)
-
60g wędzonego dorsza
-
6 zielonych oliwek
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
½ małej cebuli
-
1 łyżeczka musztardy miodowej
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i oliwki pokroić w drobną kostkę. Dorsza przełożyć do miseczki, dodać oliwę, musztardę oraz posiekane warzywa. Dokładnie wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 233kcal
Białko: 11g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 30g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
-
Koktajl pomarańczowo- truskawkowy
Składniki:
-
100ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
-
150ml mleka migdałowego
-
50g truskawek mrożonych lub świeżych
-
1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 100kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 2g
Węglowodany: 18g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
-
Zapiekanka z tuńczykiem i makaronem
-
Szklanka wody z cytryną
Składniki: (2 porcje)
-
100g makaronu razowego (rurki)
-
100g pieczarek
-
1 duża puszka tuńczyka w oleju
-
10g tartego sera żółtego najlepiej do 23% tłuszczu
-
pieprz cytrynowy, sól
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować. Tuńczyka odsączyć z oleju. Pieczarki pokroić w ćwiartki i dusić lekko oprószone solą w rondelku bez dodatku tłuszczu- mają się lekko zarumienić. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć makaron, na nim ułożyć tuńczyka i pieczarki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok 20 minut. Pięć minut przed końcem posypać serem
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 364kcal
Białko: 35g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 34g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
Podwieczorek:
-
Szklanka soku grejpfrutowego
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 100kcal
Białko: 1g
Tłuszcze: 0g
Węglowodany: 23g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
Kolacja:
-
Cytrusowa sałatka z kurczakiem
-
Szklanka wody
Składniki na sałatkę:
-
½ pomarańczy
-
½ mandarynki
-
1 plaster ananasa
-
1 łyżka prażonych orzechów włoskich
-
50g piersi z kurczaka
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
sól, pieprz, curry
Na sos:
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka soku z limonki
-
½ łyżeczki miodu
-
½ ząbka czosnku
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zamarynować w przyprawach i oleju, odstawić na ok 1 godzinę. Następnie grillować z obydwóch stron. Pomarańcze pokroić na mniejsze części, mandarynkę podzielić na cząstki, ananasa pokroić w kostkę. Tak przygotowane owoce przełożyć do miseczki, wymieszać z sosem. Na nich ułożyć pokrojonego w paseczki grillowanego kurczaka. Wszystko posypać prażonymi orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 221kcal
Białko: 13g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 16g
Zobacz co zjesz w dzień VII

Śniadanie
-
2 kromki ciemnego pieczywa z jajkiem sadzonym
-
Kawa zbożowa
Składniki:
-
1 jajko
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 liść sałaty
-
1 łyżka kiełków
-
1 plaster pomidora
-
odrobina soli, świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, wbić jajko, smażyć do uzyskania odpowiadającej konsystencji żółtka. Oprószyć solą i pieprzem. Na 1 kromkę wyłożyć sałatę, jajko sadzone, kiełki, ułożyć plaster pomidora. Przykryć drugą kromką.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 255kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 29g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
-
pomarańczowo- ananasowy jogurt
-
Szklanka wody
Składniki:
-
¼ pomarańczy
-
1 plaster ananasa
-
100g jogurtu naturalnego
-
½ łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu waniliowego
-
odrobina cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Pomarańczę i ananasa pokroić w kostkę, przełożyć do pucharka wymieszać z cukrem wanilinowym i cynamonem. Zalać jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 109kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 2g
Węglowodany: 17g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
-
Stek z pieprzem i ziemniakami z grillowaną cukinią
-
Szklanka wody z cytryną
Składniki:
-
1 plaster polędwicy wołowej
-
2 małe ziemniaki
-
1 średnia cebula
-
¼ cytryny
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 ząbek czosnku
-
sól, pieprz , curry, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki, przełożyć do naczynia żaroodpornego z odrobiną oliwy, solą pieprzem, curry, słodką czerwoną papryką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok 40 minut. W miseczce wlać łyżkę oliwy z oliwek, grubo mielony pieprz, roztarty czosnek. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć mięso. Po upływie ok 0,5 godziny grillować z obydwóch stron. W tej samej misce co mięso wymieszać pokrojoną w piórka cebulę, którą dołożyć ok 20 minut przed końcem pieczenia do ziemniaków. Stek podawać z pieczonymi ziemniaczkami z cebulą i grillowaną cukinią.
Dodatkowo:
-
½ małe cukinii
Cukinię pokroić w plastry, oprószyć obficie solą, odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie dokładnie opłukać wodą, osuszyć. Grillować z obydwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 349kcal
Białko: 32g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 20g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
-
1 grejpfrut
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 90kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 1g
Węglowodany: 20g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
-
Sałatka z brukselką
-
Szklanka wody
Składniki:
-
150g ugotowanej brukselki
-
½ grejpfruta
-
25g sera feta light
-
25g polędwicy z indyka
Na sos:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki musztardy miodowej
Sposób przyrządzenia:
Brukselkę przekroić na pół, grejpfruta w mniejsze cząstki. Fetą pokroić w kostkę, wędlinę w paseczki. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miseczki i wymieszać z sosem.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 206kcal
Białko: 15g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 15g