Najlepszy wirtualny blackjack w Polsce jak wygrać

  1. Bingo Za Darmo: Evolution Gaming i Evoplay zasilają GetSlots live casino.
  2. Maszyny Hazardowe - Tutaj gracz może obstawiać różne zakłady.
  3. Aplay Casino No Deposit Bonus: Operator oferuje również Boks, Rzutki, snooker i inne ważne wydarzenia.

Gry hazardowe hot spot online za darmo

Cryptoleo Casino No Deposit Bonus
Dobrym przykładem może być licencja Casino Luck, ponieważ operator ten wykazał, że nie należy iść na żadne kompromisy.
Kasyno Online Kasa Na Start
Divine Riches Helios to nowy automat do gier od Just for the Win z greckim bogiem heliosem.
Daub Alderney prowadzi show w Big Top Casino.

Automaty do gry w kasynie online 2024

Gry Hazardowe Automaty Do Gier
Wszystko to bardzo dobrze ma świetną ocenę ryzyka w panelu administracyjnym, ale jeśli operator nie ma ambicji, aby rzeczywiście prowadzić świetne rozmowy z tymi klientami, to doprowadzi to do szkody niezauważonej lub ogromnie niechętnego do ryzyka podejścia do zgodności.
Keno Wyniki Dzisiejsze I Archiwalne Puławy
Jest to kolejna cecha, która jest bardzo atrakcyjna i wyjątkowa dla maszyn owocowych.
Flappy Casino Pl 2025 Review

Melon z prosciutto
Strona głównaPrzepisy dietetyczneKamica fosforanowo-wapniowaDieta ubogoenergetyczna 1200 w kamicy fosforanowo-wapniowej

Dieta ubogoenergetyczna 1200 w kamicy fosforanowo-wapniowej

Śniadanie:

  • 2 kromki chleba ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem (5g),
  • 2 listki sałaty,
  • 2-4 plasterki chudej wędliny,
  • kawa zbożowa,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 252kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 mała grahamka (50g) posmarowana masłem,
  • 1 płaska łyżeczka miodu,
  • szklanka wody.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Gazpacho:(2 porcje)

  • 0,3 kg pomidorów
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 kromki ciemnego pieczywa
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pomidory przetrzeć przez sitko zawieszone nad miską. Pestki wyrzucić a do soku z miąższem dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę. , sok z limonki, ocet winny, oliwę oraz pieczywo. Przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować (przez około pół minuty na wysokich obrotach). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie konieczności cukrem. Schłodzić. Przelać do miseczek lub szklanek

mgr dietetyki Barbara Kozak

Grillowana pierś z kurczaka:

  • 2 małe piersi z kurczaka ( ok 240g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka musztardy
  • odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka zamarynować w przyprawach, musztardzie i oleju, odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie grillować 1 pierś a drugą zostawić na następny dzień. Podawać z kalafiorem z wody, 1 średnim ziemniakiem i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 418kcal, Białko: 34g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 39g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • szklanka soku pomarańczowego.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 110kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 25g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z mozzarellą:

  • 1/3 kulki mozzarelli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 ogórek gruntowych
  • 2 garście roszponki
  • 2 łyżki dowolnych kiełków
  • 1 płaska łyżka płatków migdałowych

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • suszona bazylia

Sposób przygotowania:

Pomidorki przekroić na pół, ogórka zielonego w plasterki. W misce wymieszać roszponkę, pomidorki, ogórka, kiełki z sosem. Warzywa przełożyć na talerz. Na nich ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30g) i szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 247kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 14g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem,
  • 4 plasterki chudej wędliny,
  • ½ jajka na twardo,
  • sałata
  • 2 plasterki ogórka zielonego,
  • 2 plastrami pomidora,
  • kawa zbożowa,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 239kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kanapka z wędzonym łososiem:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa
  • 1 łyżeczka serka białego do smarowania
  • ½ łyżeczki koperku
  • 25g wędzonego łososia
  • 1 liść sałaty

Sposób przygotowania:

1 kromeczkę posmarować serkiem posypać koperkiem, wyłożyć sałatą. Ułożyć łososia, przykryć drugą kromeczką.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 182kcal, Białko: 11g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 25g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Polędwiczki wieprzowe duszone z pieczarkami:(2 porcje)

  • 240g polędwiczki wieprzowej
  • 200g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny kilka listków świeżej bazylii
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę pokroić na 4 małe kotleciki, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć z obydwóch stron, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, przyrumienić. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić ok 10-15 minut. Na koniec doprawić do smaku. Pomidorki przekroić na pól, przełożyć do miseczki, Dodać posiekaną bazylie. Wszystko polać sosem z oliwy, octu i przypraw. Podawać z kaszą i szklanką wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 422kcal, Białko: 33g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 40g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • szklanka soku mandarynkowego.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 113kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 26g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z brokułem i białym serem:

  • 150g brokułu (ugotowanego na półtwardo)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 łyżki kiełków słonecznika
  • 1 suszony pomidor
  • 40g białego ser półtłustego (pokroić w kostkę)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuł podzielony na różyczki przełożyć do miski, dodać pokrojonego w kostkę ogórka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kiełki, pokrojonego w cienkie paseczki suszonego pomidora. Na warzywa wyłożyć pokrojony w kostkę ser biały. Wszystko polać sosem. Podawać ze szklanką soku.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 248kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 18g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g),
  • pasta z tuńczyka,
  • kawa zbożowa,
  • na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Składniki na pastę: (2 porcje)

  • ½ puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 6 zielonych oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej

Sposób przygotowania:

Cebulę i oliwki pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka przełożyć do miseczki, dodać oliwę, musztardę oraz posiekane warzywa. Dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 248kcal, Białko: 14g, Tłuszcze: 8g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 2 mandarynki,
  • 150g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżką płatków owsianych.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 183kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 28g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Łosoś na zielonej fasolce:

  • 120g łososia
  • 50g fasolki szparagowej
  • 100g cukinii
  • 1 mały pomidor
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz cytrynowy, sól

Sposób przygotowania:

Przyprawy wymieszać z  olejem, nasmarować łososia, skropić sokiem z cytryny. Cukinię i pomidora  pokroić w plasterki, fasolkę obrać i gotować w osolonym wrzątku ok 10 minut. Wysmarować naczynie żaroodporne, na dnie ułożyć pokrojoną w plasterki cukinię, pomidora i fasolkę szparagową. Na warzywa wyłożyć łososia. Naczynie przykryć folią aluminiową i zapiekać ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200oC. Podawać z brązowym ryżem oraz szklanką wody z cytryną.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 422kcal, Białko: 29g, Tłuszcze: 22g, Węglowodany: 26g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • szklanka soku grejpfrutowego,
  • 4 migdały.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 123kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 2g, Węglowodany: 23g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z melonem i szynką parmeńską:

  • 2 garście roszponki
  • 3 plastry melona kantalupa
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • świeże listki szałwii

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z limonki
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ ząbka czosnku

Sposób przygotowania:

Roszponkę i posiekaną szałwię wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz. Plastry melona przekroić na pół. Każdy plaster owinąć szynką parmeńską i ułożyć na roszponce. Wszystko posypać prażonymi, posiekanymi orzechami nerkowca. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 239kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 21g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 liść sałaty,
  • 1 łyżka kiełków,
  • 1 plaster pomidora,
  • odrobina soli, świeżo mielony pieprz,
  • kawa zbożowa.

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać oliwę, wbić jajko, smażyć do uzyskania odpowiadającej konsystencji żółtka. Oprószyć solą i pieprzem. Na 1 kromkę wyłożyć sałatę, jajko sadzone, kiełki, ułożyć plaster pomidora. Przykryć drugą kromką.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 255kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 29g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Koktajl pomarańczowy:

  • 1 szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
  • 2 namoczone suszone morele
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka otrębów pszennych

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 185kcal, Białko: 4g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 34g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Grillowana pierś z kurczaka z sałatka z brokułu:

  • 120g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka
  • 150 g brokułu podzielonego na różyczki ugotowanego na półtwardo)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ½ małej cebuli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pierz, odrobina soli, 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Kurczaka zamarynować w oleju, musztardzie i przyprawach, odstawić na ok 0,5 godziny. W międzyczasie ugotowany i ostudzony brokuł przełożyć do miski, dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, cebulę. Wszystko polać sosem z jogurtu, oliwy, czosnku i przypraw. Kurczaka grillować z obydwóch stron. Podawać z sałatką i kaszą jęczmienną perłową oraz szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 419kcal, Białko: 35g, Tłuszcze: 14g, Węglowodany: 37g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 grejpfrut,
  • 6 migdałów,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 124kcal, Białko: 3g, Tłuszcze: 4g, Węglowodany: 20g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Paprykowa sałatka z tuńczykiem:

  • ¼ zielonej papryki
  • ¼ czerwonej papryki
  • ¼ żółtej papryki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • ½ puszki tuńczyka

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Papryki pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół. Warzywa wymieszać z tuńczykiem i sosem. Podawać ze szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 225kcal, Białko: 21g, Tłuszcze: 12g, Węglowodany: 8g

mgr dietetyki Barbara Kozak