Mobilne maszyny hazardowe

  1. Wygrane Na Automatach 2025: Strona ma automaty, Jackpoty, Gry stołowe i ostatnio dodane wersje NA ŻYWO do ich wyboru.
  2. Gry Sloty Za Darmo - Bryn Kenney to ciekawy przykład.
  3. Gry Bingo Do Pobrania Za Darmo: Inną ofertą jest oferta kasyna coverloss, gdzie gracze mogą odzyskać swoje straty z ostatnich czterech tygodni.

Grać w blackjack w Polscea na pieniądze

Darmowe Spiny Za Potwierdzenie Numeru 2025
UK Casino Club stosować się do wytycznych Odpowiedzialnej Gry.
Fountain Casino 50 Free Spins
Promocje i bonusy są powszechnie używane, aby kasyna online wyróżniają się, ponieważ gracze szukają najlepszych dostępnych ofert, które zapewnią im najwięcej za swoje pieniądze.
Chociaż istnieją darmowe oferty zakładów ukierunkowane w szczególności na wyścigi konne, większość z nich to po prostu przepakowane bonusy powitalne-darmowe zakłady i tak otrzymujesz za rejestrację i wpłatę na swoje konto, niezależnie od tego, czy zdecydujesz się postawić na wyścigi konne.

Gry karciane online kierki

Keno Jak Grac Zeby Wygrac
W tej grze owoc jest królem, który wydaje się hołdem dla klasycznie urządzonych automatów do gier.
Kasyno Depozyt 10 Zł Neosurf
Główną rzeczą, która przyciąga ludzi, jest możliwość małego zakładu, aby uzyskać dużą wygraną w Casino Australia.
Automat Do Gier Golden Grimoire Gra Za Darmo Bez Rejestracji

Dieta ubogoenergetyczna
Strona głównaPrzepisy dietetyczneKamica szczawianowo-wapniowaDieta ubogoenergetyczna 1000 w kamicy szczawianowo-wapniowej

Dieta ubogoenergetyczna 1000 w kamicy szczawianowo-wapniowej

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane cienką warstwą masła (5g),
  • 2 plastry chudego twarogu (40g),
  • 2 liście sałaty,
  • rzodkiewka,
  • ogórek zielony,
  • Słaba herbata lub kawa zbożowa z 1 łyżeczką miodu,
  • Na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 259kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 5g, Węglowodany: 40g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 1 duże jabłko,
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 92kcal, Białko: 1g, Tłuszcze: 1g, Węglowodany: 20g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Makaron z indykiem:

  • 100g razowego makaronu (kokardki lub rurki),
  • 1 średnia cebula,
  • 2 małe pomidory sparzone i obrane ze skórki,
  • 100g mięsa z podudzi z indyka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 plasterki sera żółtego light (20g),
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, suszona bazylia,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować. Indyka pokroić w kostkę lub paseczki. Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać indyka, cukinię i paprykę, oprószyć solą i pieprzem. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, doprawić słodką mieloną papryką i bazylią dusić ok 5 minut. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, na nim umieścić warzywa. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez ok 25 minut, na 10 minut przed wyciągnięciem posypać posiekanym serem.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 348kcal, Białko: 22g, Tłuszcze: 10g, Węglowodany: 43g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 2 mandarynki,
  • 7 migdałów,
  • Szklanka wody.

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kolacja:

  • 1 kromeczka ciemnego pieczywa (30g) posmarowana cienką warstwą masła,
  • 1/3 papryki czerwonej,
  • ¼ ogórka zielonego,
  • 2 łyżki kiełków,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 75g serka wiejskiego 3% tłuszczu,
  • Sól, świeże oregano,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Ogórka i paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, dodać kiełki, oliwę, sól, oregano. Wymieszać. Warzywa zalać serkiem wiejskim. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa posmarowaną cienką warstwą masła.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 216kcal, Białko: 12g, Tłuszcze: 10g, Węglowodany: 19g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane cienką warstwą masła (5g),
  • 2 liście sałaty,
  • 2 plasterki chudej wędliny,
  • papryka czerwoną (20g)
  • 4 plasterki ogórka zielonego (25g),
  • Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 240kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 5g, Węglowodany: 40g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • Szklanka soku pomarańczowego bez cukru,
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 106kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 25g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Makaron z indykiem:

  • 100g razowego makaronu (kokardki lub rurki),
  • 1 średnia cebula,
  • 2 małe pomidory sparzone i obrane ze skórki,
  • 100g mięsa z podudzi z indyka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 plasterki sera żółtego light (20g),
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, suszona bazylia,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować. Indyka pokroić w kostkę lub paseczki. Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać indyka, cukinię i paprykę, oprószyć solą i pieprzem. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, doprawić słodką mieloną papryką i bazylią dusić ok 5 minut. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, na nim umieścić warzywa. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez ok 25 minut, na 10 minut przed wyciągnięciem posypać posiekanym serem.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 348kcal, Białko: 22g, Tłuszcze: 10g, Węglowodany: 43g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 Grejpfrut,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 90kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 1g, Węglowodany: 20g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Sałatka z tuńczyka:

  • 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 liście sałaty lodowej,
  • 1 mały pomidor,
  • 1 mały ogórek konserwowy,
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej,
  • 1 łyżka tartego sera żółtego,
  • Szklanka wody.

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Sałatę lodową posiekać na mniejsze kawałki, pomidora i ogórka pokroić w większą kostkę. Warzywa z kukurydzą wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz. Na nich ułożyć tuńczyka. Posypać serem.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 207kcal, Białko: 17g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 6g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem (5g),
  • 100g serka wiejskiego,
  • ¼ średniego ogórka (50g),
  • 4 główki rzodkiewki,
  • 2 łyżki kiełków,
  • odrobina soli,
  • Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu,
  • Na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Sposób przygotowania:

Ogórka i rzodkiewkę utrzeć na tarce o dużych otworach, przełożyć do miseczki. Dodać kiełki, oprószyć odrobiną soli i zalać serkiem wiejskim.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 253kcal, Białko: 10g, Tłuszcze: 6g, Węglowodany: 39g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 2/3 szklanki soku ananasowego bez cukru,
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 110kcal, Białko: 1g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 26g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Dorsz z ziemniakami:

  • 1 mały filet z dorsza (100g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 plasterki cytryny,
  • Kilka listków świeżej bazylii,
  • 100g ziemniaków,
  • 1 łyżeczka masła,
  • Sól,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać. Gotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić przepuścić przez praskę do ziemniaków, dodać masło i wymieszać. Dorsza oprószyć solą. Umieścić w foli aluminiowej wyłożonej pergaminem. Filet polać oliwą, rozłożyć plasterki cytryny i świeże listki bazylii. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok 10 minut. Podawać z gniecionymi ziemniakami i brokułem z wody oraz szklanką wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 333kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 36g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • pomarańcza,
  • szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 110kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 25g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kolacja:

  • 1 kromka chleba tostowego pełnoziarnistego,
  • 2 plastry mozzarelli (30g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 plaster pomidora,
  • Suszona bazylia,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Chleb tostowy skropić oliwą, wyłożyć mozzarellę, pomidora, oprószyć suszoną bazylią. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok 5-10 minut.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 205kcal, Białko: 8g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 15g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Śniadanie:

  • 2 grzanki z chleba tostowego pełnoziarnistego (60g) posmarowane masłem,
  • ½ jajka na twardo z 4 plasterkami ogórka,
  • 1 główka rzodkiewki,
  • Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu,
  • Na czczo szklanka wody z sokiem z ½ cytryny.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 333kcal, Białko: 13g, Tłuszcze: 15g, Węglowodany: 36g

mgr dietetyki Barbara Kozak

II Śniadanie:

  • 150g truskawek,
  • 75g jogurtu naturalnego,
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka otrębów pszennych,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Truskawki umyć, pokroić w plasterki, przełożyć do miseczki, posypać cukrem wanilinowym, zalać jogurtem naturalnym i posypać otrębami.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 100kcal, Białko: 5g, Tłuszcze: 2g, Węglowodany: 16g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Polędwiczki wieprzowe z cukinią:

  • 100g polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula
  • ½ łyżeczki mąki
  • 150g cukinii
  • 30g kaszy pęczak
  • Odrobina soli, pieprz,
  • Szklanka wody.

Sposób przygotowania

Cukinię umyć, pokroić w plastry, oprószyć obficie solą i odstawić na ok 15 minut. Następnie spłukać obficie wodą, osuszyć, grillować bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Polędwiczkę rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Posypać z obydwóch stron mąką. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę. Polędwiczkę podsmażyć krótko z obydwóch stron. Wyciągnąć Na tej samej oliwie zeszklić cebulę, podlać odrobiną wody, włożyć polędwiczkę i dusić ok 5 minut. Podawać z grillowaną cukinią i kaszą pęczak.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 345kcal, Białko: 25g, Tłuszcze: 13g, Węglowodany: 30g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Podwieczorek:

  • 1 średnie jabłko,
  • 5 migdałów,
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 102kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 3g, Węglowodany: 17g

mgr dietetyki Barbara Kozak

Kolacja:

  • Kasza jaglana z suszonymi owocami i płatkami migdałowymi,
  • Szklanka wody.

Składniki:

  • 30g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1płaska łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 suszona morela

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki, dodać masło, pokrojoną w kosteczkę morelę, żurawinę. Wymieszać. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 217kcal, Białko: 5g, Tłuszcze: 7g, Węglowodany: 34g

mgr dietetyki Barbara Kozak