Dieta ubogoenergetyczna 1200 w kamicy szczawianowo-wapniowej
- Dzień I-II
- Dzień III-IV
- Dzień V-VI
- Dzień VII

Śniadanie
Na czczo:
-
szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
-
2 kromki ciemnego pieczywa (70g) posmarowane masłem (5g) z 2 plasterkami chudej wędliny z 1 plasterkiem sera żółtego (23% tłuszczu) z 2 listkami sałaty, papryką (20g) i ogórkiem zielonym (4 plasterki)
-
Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 311kcal
Białko: 14g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 44g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
-
1 kromka ciemnego pieczywa (30g) posmarowana serkiem białym do smarowania (30g) z 1 plasterkiem pomidora i 4 plasterkami ogórka zielonego
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 110kcal
Białko: 6g
Tłuszcze: 2g
Węglowodany: 17g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
-
Makaron z kurczakiem i warzywami
-
Szklanka wody
Składniki: (2 porcje)
-
100g mięsa z udek z kurczaka (można kupić gotowe, albo trzeba wyfiletować)
-
½ małego bakłażan
-
100g pieczarek
-
1 duża cebula (200g)
-
50g pora
-
1 mała czerwona papryka
-
1 łyżeczka musztardy łagodnej
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
pieprz, sól, tymianek
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w paseczki, zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżki oleju rzepakowego, musztardy, tymianku. Pozostawić na ok 1 godzinę. W międzyczasie obrać marchew i pokroić ją w słupki, cebulę posiekać w kostkę, pora w plasterki, paprykę w paseczki, bakłażana w kostkę. Na oleju podsmażyć zamarynowane mięso, dodać cebulę i dusić ok 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, pieczarki i dusić wszystko do miękkości. Podawać makaronem.
Dodatkowo:
-
60g makaronu razowego
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 425kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 51g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
-
Jogurt jabłkowy
-
Szklanka wody
Składniki:
-
½ małego jabłka
-
100g jogurtu naturalnego
-
1 łyżka płatków migdałowych
-
cynamon
Sposób przyrządzenia:
Jabłko utrzeć na tarce o dużych otworach, posypać cynamonem. Wymieszać z jogurtem naturalnym i posypać płatkami owsianymi.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 120kcal
Białko: 6g
Tłuszcze: 3g
Węglowodany: 17g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
-
Sałatka z mozzarellą
-
Szklanka wody
Składniki:
-
1/3 kulki mozzarelli
-
4 pomidorki koktajlowe
-
1 ogórek gruntowych
-
2 garście roszponki
-
2 łyżki dowolnych kiełków
-
1 płaska łyżka płatków migdałowych
Na sos:
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
sok z cytryny
-
suszona bazylia
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, ogórka zielonego w plasterki. W misce wymieszać roszponkę, pomidorki, ogórka, kiełki z sosem. Warzywa przełożyć na talerz. Na nich ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30g)
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 247kcal
Białko: 12g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 18g
Zobacz co zjesz w dni III-IV

Śniadanie
-
2 kromki ciemnego pieczywa (70g) z pastą z serka Philadelphia
-
Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu
Składniki na pastę: 2 porcje
-
½ opakowania serka Philadelphia light
-
2 główki rzodkiewki
-
¼ średniego ogórka zielonego (50g)
-
2 łyżki kiełków
-
2 suszone pomidory
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
suszone oregano
Sposób przyrządzenia:
Rzodkiewkę i pomidora utrzeć na tarce, suszonego pomidora i kiełki drobno posiekać. Tak przygotowane warzywa wymieszać z serkiem, oliwą i oregano.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 314kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 49g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
-
1 plaster ananasa (70g)
-
100g jogurtu naturalnego
-
1 łyżka płatków owsianych
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 116kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 3g
Węglowodany: 18g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
-
Pierś z kurczaka pieczona w ziarnach słonecznika z kaszą pęczak i brokułem na parze
Składniki:
-
75g piersi z kurczaka
-
1 łyżeczka słonecznika łuskanego
-
½ łyżeczki miodu
-
sok z cytryny
-
pieprz cytrynowy, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Miód, sok z cytryny, olej rzepakowy i słonecznik, wymieszać. Tak powstałą mieszaniną natrzeć kurczaka i odstawić na ok 1 godzinę. Piec zwinięty w pergaminie do pieczenia przez ok 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawać z kaszą pęczak i brokułem gotowanym na parze.
Dodatkowo:
-
50g kaszy pęczak
-
200g brokułu
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 421kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 43g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
-
2 plastry ananasa
-
8 migdałów
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 121kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 18g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
-
Omlet z warzywami
-
Szklanka wody
Składniki na szpinak: 2 porcje
-
½ małej cukinii (75g)
-
3 pomidorki koktajlowe
-
¼ czerwonej papryki
-
¼ zielonej papryki
-
¼ żółtej papryki
-
1 suszony pomidory
-
½ małej cebuli
-
1 ząbek czosnku
-
odrobina soli, tymianek
-
1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Na oleju zeszklić cebulę, dodać drobno posiekanego suszone pomidora, i czosnek. Lekko wszystko przyrumienić. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawić do smaku i dusić do miękkości. Warzywa wyłożyć na omlety.
Na omlet:
-
1 jajko
-
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
-
odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na gęstą pianę, dodać żółtko, mąkę przyprawy wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na patelnię lekko posmarowaną olejem. Rumienić z obydwóch stron. Na omlet wyłożyć ½ porcji szpinaku.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 243kcal
Białko: 11g
Tłuszcze: 3g
Węglowodany: 21g
Zobacz co zjesz w dni V-VI

Śniadanie
Na czczo:
-
szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
-
2 kromki ciemnego pieczywa (70g) posmarowane masłem (5g)z pastą z tuńczyka
-
Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu
Składniki na pastę: (2 porcje)
-
½ puszki tuńczyka
-
1 mały ogórek konserwowy
-
¼ małej cebuli
-
1 mała łyżeczka musztardy łagodnej
-
2 główki rzodkiewki
-
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Tuńczyka przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem. Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, ogórka, rzodkiewkę, musztardę i oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 305kcal
Białko: 15g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 45g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
-
Szklanka soku ananasowego bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 138kcal
Białko: 1g
Tłuszcze: 0g
Węglowodany: 32g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
-
Grillowany łosoś z ryżem i kalafiorem z wody
-
Szklanka wody
Składniki na ryż: (2 porcje)
-
80g ryżu brązowego
-
1 mała cebula
-
2 suszone pomidory
-
1 mały pomidor
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka, 1 ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone suszone pomidory, i sparzone, obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora, wyciśnięty ząbek czosnku i wszystko dusić ok 10 minut. Dodać ugotowany ryż, przyprawy, dokładnie wymieszać.
Składniki na łososia: (1 porcja)
-
1 mały dzwonek łososia (100g)
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
sok z cytryny
-
odrobina soli, pieprz cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
Oliwę, cytrynę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć łososia. Grillować z obydwóch stron. Podawać z ryżem i brokułem.
Dodatkowo:
-
150g kalafiora
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 428kcal
Białko: 26g
Tłuszcze: 20g
Węglowodany: 36g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
-
1 mały banan
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 120kcal
Białko: 1g
Tłuszcze: 0g
Węglowodany: 26g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
-
Sałatka grecka
-
Szklanka wody
Składniki:
-
3 liście sałaty lodowej
-
1 mały pomidor
-
¼ ogórka zielonego
-
4 oliwki zielone
-
¼ papryki czerwonej
-
½ małej cebuli
-
50g sera feta
Na sos:
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka octu balsamicznego
-
sok z cytryny
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać fetę. Podawać z 1 kromeczką pieczywa. (30g)
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 254kcal
Białko: 12g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 23g
Zobacz co zjesz w dzień VII

Śniadanie
Na czczo:
-
szklanka wody z sokiem z ½ cytryny
Śniadanie:
-
2 kromki ciemnego pieczywa (70g) posmarowane masłem (5g) z 2-4 plasterkami chudej wędliny (24g) z 2 plasterkami sera białego (30g) z 2 listkami sałaty z 4 plasterkami ogórka zielonego
-
Szklanka słabej herbaty lub kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 300kcal
Białko: 15g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 44g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
-
Koktajl jagodowo- bananowy
-
Szklanka wody
Składniki:
-
50g jagód
-
½ małego banana (50g)
-
1 łyżka otrębów pszennych
-
200 ml mleka migdałowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 124kcal
Białko: 3g
Tłuszcze: 3g
Węglowodany: 22g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
-
Kurczak po chińsku z ryżem
-
Szklanka wody
Składniki: (2 porcje)
-
150g mięsa z udek z kurczaka
-
1 średnia cebula
-
50g pora
-
1 mała czerwona papryka (140g)
-
4 łyżki pędów bambusa
-
1 garść suszonych grzybów mung lub shitake (można kupić na stanowisku z azjatycką żywnością)
-
10g świeżego imbiru
-
2 łyżki sosu sojowego
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w paseczki, zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżki oleju rzepakowego, tartego imbiru, 1 łyżki sosu sojowego, pieprzu i odrobiny soli (nie za dużo bo sos sojowy jest już słony), pozostawić na ok 1 godzinę. W międzyczasie obrać marchew i pokroić ją w słupki, cebulę posiekać w kostkę, pora w plasterki, paprykę w paseczki. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Na oleju podsmażyć zamarynowane mięso, dodać cebulę, grzyby i podsmażyć ok 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa i dusić wszystko do miękkości. Na koniec dodać łyżkę sosu sojowego, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Podawać z brązowym ryżem.
Dodatkowo:
-
50g ryżu parabolicznego wymieszanego z dzikim
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 421kcal
Białko: 21g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 47g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
-
Szklanka soku pomarańczowego bez cukru
-
4 migdały
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 129kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 2g
Węglowodany: 25g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
-
Kasza jaglana z jabłkiem
-
Szklanka wody
Składniki:
-
30g kaszy jaglanej
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
1 małe jabłko
-
1 łyżka pestek dyni
-
cynamon
-
½ łyżeczki miodu
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie jabłko obrać i utrzeć na tarce, skropić cytryną. Pod koniec gotowania dodać do kaszy starte jabłko, miód, oliwę, pestki dyni
i cynamon. Dokładnie wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 244kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 34g