Diety normokaloryczne dla kobiet w kamicy szczawianowo-wapniowej
- Dzień I-II
- Dzień III-IV
- Dzień V-VI
- Dzień VII

Śniadanie
Na czczo:
-
Szklanka wody z sokiem z cytryny
Śniadanie:
-
3 kromeczki ciemnego pieczywa (90g) posmarowane masłem (10g) z 4-6 plasterkami chudej wędliny z 3 listkami sałaty 3 plasterkami pomidora i ogórkiem zielonym
-
Szklanka kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu i szklanka soku pomarańczowego bez cukru
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 453 kcal
Białka: 15g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 76g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
-
2 kromki ciemnego pieczywa (60g) posmarowane masłem (5g) z serkiem białym do smarowania (20g) z ogórkiem zielonym i rzodkiewką
-
1 jabłko
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 281 kcal
Białka: 8g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 47g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
-
Zupa krem z brokułu z grzanką
-
Potrawka z kurczaka z warzyw z brązowym ryżem
-
Szklanka soku jabłkowego bez cukru
Składniki na zupę: (2 porcje)
-
½ brokułu
-
¼ pora (biała część)
-
1 łyżka masła
-
odrobina soku z cytryny
-
1 łyżka słodkiej śmietany 18%- ta ilość śmietany jest na 1 dzień
-
sól, gałka muszkatołowa
Na wywar warzywny:
-
3 duże marchewki
-
1 pietruszka
-
½ selera
-
½ cebuli
-
świeża natka pietruszki
-
1 litr wody
Sposób przyrządzenia:
Z włoszczyzny ugotować wywar. Brokuł umyć podzielić na różyczki, pora umyć i pokroić. Do garnka wlać chochle wywaru, dodać pora, brokuł i masło, sól, gałkę muszkatołową. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie wlać resztę wywaru, sok z cytryny i gotować (nie przykrywając), aż brokuły będą miękkie. Zmiksować. Nalać 1 porcję do miseczki, dodać śmietanę i wymieszać. Podawać z grzankami (20g).
Składniki na potrawkę z kurczaka: (2 porcje)
-
100g piersi z kurczaka
-
1 mała marchewką z wywaru
-
1 pietruszką z wywaru
-
1 cebula
-
seler z wywaru
-
2 łyżeczki oleju rzepakowego
-
0,3 litra wywaru
-
1 łyżka mąki pszennej
-
sól, mielona słodka papryką, tymianek, listek laurowy
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Zamarynować w 1 łyżeczce oleju rzepakowego, soli, słodkiej czerwone papryce i tymianku. Odłożyć na ok 1 godzinę. W międzyczasie ugotowane warzywa (marchew, seler, pietruszkę) pokroić w słupki, cebulę drobno posiekać. Na 1 łyżeczce oleju rzepakowego zeszklić cebulę, dodać zamarynowanego kurczaka, wywar, listki laurowe i gotować ok 10 minut. Potrawkę zagęścić zawiesina z mąki i wody, dodać pokrojoną włoszczyznę i chwilę gotować. Podawać z brązowym ryżem posypane zieloną pietruszką.
Dodatkowo:
-
30g brązowego ryżu
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 530 kcal
Białka: 30g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 68g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
- 1 jabłko
-
100g jogurtu naturalnego
-
2 łyżki płatków owsianych
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 170 kcal
Białka: 6g
Tłuszcze: 3g
Węglowodany: 29g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
-
Sałatka grecka z pieczywem
-
Szklanka wody
Składniki na sałatkę grecką:
-
4 liście sałaty lodowej
-
6 pomidorków koktajlowych
-
¼ ogórka zielonego
-
1/3 papryki czerwonej
-
½ małej cebuli
-
kilka zielonych oliwek
-
40g sera feta
Na sos:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka musztardy
-
sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić w paseczki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, ogórka pokroić w plasterki, paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa układać warstwowo na talerzu, wyłożyć fetę i przekrojone na pół oliwki. Wszystko polać sosem. Podawać z 2 kromkami ciemnego pieczywa (60g).
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 378 kcal
Białka: 13g
Tłuszcze: 19g
Węglowodany: 37g
Zobacz co zjesz w dni III-IV

Śniadanie
Na czczo:
-
Szklanka wody z sokiem z cytryny
Śniadanie:
-
3 kromeczki ciemnego pieczywa (90g) posmarowane masłem z pastą białego sera (10g)
-
Szklanka kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu i szklanka soku pomarańczowego bez cukru
Składniki na pastę: 2 porcje
-
60g twarogu półtłustego
-
1 rzodkiewka
-
¼ ogórka zielonego
-
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przyrządzenia:
Twaróg przełożyć do miseczki, dodać starego na tarce ogórka i rzodkiewkę, szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie połączyć
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 459 kcal
Białka: 14g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 76g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
-
1 mała grahamka posmarowana masłem (5g) z konfiturą niskosłodzoną (15g)
-
3 małe mandarynki
-
Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 270 kcal
Białka: 6g
Tłuszcze: 5g
Węglowodany: 50g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
-
Zupa kalafiorowa
-
Bitki wołowe z kaszą pęczak z surówką z białej kapusty
-
Szklanka soku ananasowego bez cukru
Składniki na zupę: (2 porcje)
-
kilka różyczek kalafiora (200g)
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
½ małego selera
-
3 średnie ziemniaki
-
50g jogurtu naturalnego
-
1 łyżeczka mąki
-
1 kostka rosołowa warzywna
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać wodę i zagotować. Marchewkę pietruszkę, seler, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa z kalafiorem wrzucić do wrzątku i gotować z kostką warzywną ok 10-15 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie). Z jogurtu naturalnego i mąki zrobić zawiesinę, którą zabielić zupę.
Składniki na bitki wołowe (2 porcje)
-
100g chudej wołowiny (najlepiej polędwicy wołowej lub pieczeni)
-
1 łyżeczka mąki
-
1 średnia cebula
-
250ml wywaru warzywnego
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
sól, odrobina pieprzu, ziele angielskie listki laurowe
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w poprzek włókien na ok 0,5 cm plastry. Rozbić tłuczkiem, najlepiej przez woreczek, żeby nie uszkodzić struktury, mięsa na cienkie filety. Filety przyrumienić z obydwóch stron na 1 łyżce oleju rzepakowego. W garnku zagotować bulion z listkami laurowymi i zielem angielskim, włożyć do niego kotlety i gotować na małym ogniu ok 1,5 godziny. W międzyczasie na drugiej łyżce oliwy zeszklić cebulę. Cebulą włożyć do garnka z mięsem i gotować jeszcze ok 15 minut. Z mąki i wody zrobić zawiesinę, którą połączyć z sosem wytworzonym podczas gotowania mięsa. Zagotować. Na koniec doprawić do smaku. Podawać z kaszą pęczak i surówką z kapusty..
Składniki na surówkę z kapusty: (2 porcje)
-
150g poszatkowanej białej kapusty
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka koperku
-
sól, odrobina pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Kapustę przełożyć do miseczki, posilić i odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody, dodać koperek, oliwę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
-
30g kaszy pęczak
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 573 kcal
Białka: 21g
Tłuszcze: 19g
Węglowodany: 78g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
-
Gruszkowy jogurt
-
Szklanka wody
Składniki:
-
1 mała gruszka
-
75g jogurtu naturalnego
-
1 łyżeczka ziaren słonecznika
-
1 łyżka otrębów pszennych
-
½ łyżeczki miodu
Sposób przyrządzenia:
Gruszkę obrać ze skórki, usunąć gniazda i utrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić w kostkę.
Przełożyć do miseczki wymieszać z miodem. Zalać jogurtem. Posypać otrębami pszennymi i prażonymi ziarnami słonecznika.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 165 kcal
Białka: 6g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 26g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
-
Makaron z oliwą i parmezanem
-
Szklanka wody
Składniki:
-
70g makaronu razowego
-
1 łyżka parmezanu
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 ząbek czosnku
-
natka pietruszki
-
sól, mielona słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente. Na oliwie zeszklić drobno posiekany czosnek, dodać ugotowany makaron, sól, słodką mielona paprykę, parmezan. Dokładnie wymieszać. Posypać obficie natką pietruszki.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 375 kcal
Białka: 15g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 48g
Zobacz co zjesz w dni V-VI

Śniadanie
Na czczo:
-
Szklanka wody z sokiem z cytryny
Śniadanie:
-
3 kromeczki ciemnego pieczywa z pastą z awokado i jajka
-
Szklanka kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu i ½ szklanki soku pomarańczowego bez cukru
Składniki na pastę: (2 porcje)
-
1 dojrzałe awokado
-
1 jajko ugotowane na twardo
-
½ malej cebuli
-
sól, odrobina pieprzu
-
1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Jajko obrać ze skorupki, awokado przekroić wzdłuż, wyciągnąć pestkę, cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w blenderze, dodać sól, pieprz, sok z cytryny. Zmiksować na jednolitą konsystencję.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 456 kcal
Białka: 12g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 68g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
-
1 mała grahamka posmarowana masłem z wędzonym łososiem, ogórkiem i rzodkiewką.
-
2 kiwi
-
Szklanka wody
Składniki:
-
1 mała grahamka (50g)
-
1 łyżeczka masła
-
25g wędzonego łososia
-
4 plasterki ogórka zielonego
-
1 rzodkiewka pokrojona w plasterki
-
2 liście sałaty
Sposób przyrządzenia:
Grahamkę przekroić na pół, posmarować masłem, położyć sałatę, wyłożyć łososia. Na wierzchu poukładać ogórka i rzodkiewkę, przykryć górą grahamki.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 273 kcal
Białka: 11g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 47g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
- Krupnik z warzywami
- Dorsz zapiekany
- Szklanka soku jabłkowego
Składniki na zupę: (2 porcje)
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- ¼ małego selera
- 4 łyżki kaszy jęczmiennej
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przyrządzenia:
Kaszę zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Oczyszczone i opłukane warzywa utrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do podgotowanej kaszy, razem gotować pod przykryciem. Na koniec dodać mleko, olej i sól do smaku. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Składniki na dorsza: (2 porcje)
- 150g filetów z dorsza
- 300g ziemniaków
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz cytrynowy
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
Sposób przyrządzenia:
- 150g filetów z dorsza
- 3 średnie ziemniaki (150g)
- 10 pomidorków koktajlowych
- kilka zielonych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- sól, pieprz cytrynowy, sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach, przestudzić i pokroić w ok 0,5 cm plastry. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym 1 łyżką oliwy poukładać pokrojone w plastry ziemniaki, na nich wyłożyć podzielnego na mniejsze kawałki dorsza, którego oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny. Na wierz wyłożyć oliwki i pomidorki koktajlowe. Wszystko polać oliwą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez ok 20 minut. Podawać udekorowane posiekaną bazylią.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 550 kcal
Białka: 23g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 73g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
- Koktajl grejpfrutowy
- Szklanka wody
Składniki:
- 250g świeżo wyciśniętego soku grejpfrutowego
- 10g suszonej żurawiny
- 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:
Suszoną żurawinę drobno posiekać i przełożyć do miksera, dodać sok i otręby. Zmiksować na jednolitą masę.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 191 kcal
Białka: 3g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 45g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
- Placuszki warzywne
- Szklanka wody
Składniki: (2 porcje)
- 1 duża marchewka
- ½ małego selera
- 1 malutka cukinia
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- 100g gęstego jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Marchew, seler i cukinię dokładnie umyć. Seler obrać ze skórki. Warzywa utrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę, posiekaną szałwię, sezam, sól. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, rumienić placuszki z obydwóch stron. Podawać z jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 344 kcal
Białka: 13g
Tłuszcze: 24g
Węglowodany: 18g
Zobacz co zjesz w dzień VII

Śniadanie
Na czczo:
- Szklanka wody z sokiem z cytryny
Śniadanie:
- 3 kromeczki ciemnego pieczywa (90g) z ziołowym twarożkiem ogórkiem i rzodkiewką
- Szklanka kawy zbożowej z 1 łyżeczką miodu i ½ szklanki soku pomarańczowego bez cukru
Składniki na ziołowy twarożek: (2 porcje)
- 80g twarogu półtłustego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej szałwii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, odrobina pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać oliwę, posiekane zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
- 6 plasterków ogórka zielonego
- 6 główek rzodkiewki
Przygotowana pastą smarować pieczywo. Na kanapki z pastą wyłożyć startą na tarce o dużych oczkach rzodkiewkę i plasterki ogórka.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 476 kcal
Białka: 16g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 72g
Zobacz co zjesz na II śniadanie

II śniadanie
- 1 mała bułeczka orkiszowa posmarowana masłem z 2 plasterkami polędwicy sopockiej z sałatą papryką i ogórkiem zielonym
- 2 plastry ananasa
- Szklanka wody
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 265kcal
Białka: 10g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 36g
Zobacz co zjesz na obiad

Obiad
- Kapuśniak
- Hamburger
- Szklanka wody z sokiem z połowy cytryny
Składniki na kapuśniak: (2 porcje)
- 0,7 litra wywaru warzywnego
- 4 liście kapusty włoskiej
- 1 średni ziemniak
- 1 mała marchewka
- 1 mały pomidor
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
Sposób przyrządzenia:
Wywar warzywny zagotować z zielem angielskim i listkami laurowymi. Kapustę posiekać i wrzucić do gotującego się wywaru, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, i pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotować ok 25 minut. Sparzonego i obranego ze skórki pomidora, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się zupy, dodać oliwę, doprawić do smaku solą i gotować jeszcze ok 10 minut. Podawać posypaną koperkiem.
Składniki na hamburgery: (2 porcje)
- 150g polędwicy wołowej mielonej
- 1 łyżeczka musztardy łagodnej (może być miodowa)
- sól, tymianek
- 4 liście sałaty
- 2 małe bułeczki pełnoziarniste
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 plastry pomidora
- 2 łyżki kiełków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Zmieloną polędwicę przełożyć do miseczki, dodać do niej musztardę, sól i tymianek. Dokładnie wymieszać. Uformować 2 kotlety. Kotlety grillować z obydwóch stron n oliwie z oliwek. Bułeczki przekroić na pół. Spód posmarować majonezem rozłożyć po 2 liście sałaty, kotleta, po plastrze pomidora i po łyżce kiełków. Przykryć górą bułeczki.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 542kcal
Białka: 26g
Tłuszcze: 22g
Węglowodany: 59g
Zobacz co zjesz na podwieczorek

Podwieczorek
- Napój pomarańczowy
- Szklanka wody
Składniki:
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 łyżka żurawiny
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
Sposób przyrządzenia:
Żurawinę drobno posiekać, przełożyć do miksera, dodać zarodki, siemię oraz sok pomarańczowy. Wszystko razem zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 181kcal
Białka: 4g
Tłuszcze: 3g
Węglowodany: 34g
Zobacz co zjesz na kolację

Kolacja
- Sałatka z ryżem
- Szklanka wody
Składniki: (2 porcje)
- 100g dzikiego ryżu
- 1 mała cukinia
- 1 ogórek zielony
- 3 suszone pomidory
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. Piekarnik nagrzać do 240 oC. Cukinię umyć, pokroić w plastry, oprószyć obficie solą i odstawić na ok 15 minut. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Zapiekać w piekarniku do momentu, aż skórka sczernieje. Przełożyć do miseczki, szczelnie zawinąć folią. Ostudzić. Cukinię opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć. Grillować z obydwóch stron. Ostudzoną paprykę obrać ze skórki, pokroić w paseczki, plasterki cukinii przekroić na pół. Ogórka pokroić w kostkę. Suszone pomidory posiekać. Tak przygotowane warzywa, wymieszać z ryżem i oliwą.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Kcal: 356kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 46g